Search

Baletom \"Na Putu\" Igora Kirova počinje sedmi Šibenski plesni festival

Baletom "Na Putu" Igora Kirova počinje sedmi Šibenski plesni festival

Što vas sve očekuje?

Urednik: E.G.

Image: PR

Kraj srpnja i ove je godine rezerviran za ljubitelje plesne umjetnosti – po sedmi put Šibenik Dance Festival plesat će na najljepšim lokacijama ovog starog grada, i to od 24. do 29. srpnja

Četiri najatraktivnije lokacije Šibenika: Trg Republike Hrvatske, pozornica Hrvatskog narodnog kazališta, Tvrđava Barone, te pozornica tvrđave Sv.Mihovila, koja je proglašena kulturnom atrakcijom prema izboru Hrvatske turističke zajednice i ove će godine postati mjesto okupljanja plesača, plesnih ansambla, i koreografa. Festival će 24. srpnja na tvrđavi Sv.Mihovila svečano otvoriti balet "Na Putu", najistaknutijeg makedonskog plesača i koreografa Igora Kirova u izvedbi baleta HNK Split.

Što se tiče same predstave u plesnom smislu, radi se o 32 duže ili kraće sličice koje nose priču. A priča je, dakle, insomnia, nesanica, stanje koje svatko od nas poznaje i u njega ubacuje neki svoj "trip". Jedni svoj život i uspomene, drugi zebnju zbog budućnosti, ili pak neki neriješeni današnji problem. Svatko ima svoju, posebnu "crvenu liniju" i svatko na svoj način traži mir u sebi kako bi iz nesanice izašao. Sedamnaest ljudi, sedamnaest stolica, dva zida i jedan cilj...traganje za svojim snom! Balet počinje i završava arijama, između kojih je 30 varijacija teme čiji se ritam i tempo stalno mijenjaju.

Baletom "Na Putu" Igora Kirova počinje sedmi Šibenski plesni festival (фото 1)

Ostatak programa također neće zaostajati. I ovog će puta festivalom proplesati brojni istaknuti umjetnici iz regije. Novost ovogodišnjeg  festivala je tango - najsenzualniji od svih plesova u skupini društvenih plesova. Tijekom trajanja SDF održavat će se i plesna radionica za početnike i iskusne plesače pod  stručnim  vodstvom plesnog para : Zagrepčanke Šibenskog porijekla Lucije  Lovrić i Rafaela Ramireza, argentinskog plesača s dugogodišnjim plesnim  iskustvom. U bogatoj Ramirezovoj karijeri jedna se zanimljivost posebno ističe, a to je kako je kao instruktor tanga pripremao Madonnu u filmu "Evita". Majstori ove plesne tehnike, osim tjednih radionica, na zatvaranju  festivala će održati veliki plesnjak  na kojem će sudjelovati najmanje 25 parova majstora ove plesne tehnike. Lucija Lovrić svoje će vještine pokazati i kao pratnja vokalno instrumentalnom sastavu "Libercuatro" iz Beograda. 

Jedna od najiščekivanijih predstava festivala je i "Room N°7" - koju će izvesti &MDance Company, 25. srpnja na tvrđavi Barone. Ova interesantna predstava bavi se tematikom voajerizma našeg svagdašnjeg, inspiriranog pričom o Geraldu Foosu, Amerikancu koji je 1966. godine kupio motel na čijim je stropovima izbušio rupe i promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio. Koncept i koreografiju potpisuju Dance Company &M i Judita Franković, dok je balet majstor Almira Osmanović.

Baletom "Na Putu" Igora Kirova počinje sedmi Šibenski plesni festival (фото 2)

U petak 28. srpnja na pozornicu SDF-a stiže Balkan Dance Project - međunarodna plesna platforma koja spaja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i ostale umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. Projekt promovira suvremeni ples diljem regije. Osnivači su makedonski koreograf Igor Kirov, srpski koreograf Aleksandar Ilić te slovenska plesačica Mojca Majcen. Stižu s predstavom "Vol.2." - sastavljene od dva dijela: "1.The Cube.Undold.", čiju koreografiju potpisuje Igor Kirov  te "2. After Sonets", koreografa Aleksandra Ilića. Ulaznice se mogu nabaviti preko sustava Eventim. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više