Search

Bliži se 33. Tjedan suvremenog plesa

Bliži se 33. Tjedan suvremenog plesa

Od 27. svibnja do 4. lipnja

Image: Facebook Tjedan suvremenog plesa

Jedan od najbitnijih događaja u svijetu plesa i plesne umjetnosti, Tjedan suvremenog plesa, ove godine kao uvertiru donosi predstavu koreografa Itzika Galilija "Man of the Hour" u suradnji s Veleposlanstvom Izraela, koja će se održati 22. svibnja u HNK-u

Predstava "Man of the Hour" koprodukcija je nastala kroz suradnju Centra Suzanne Dellal u Tel Avivu, izraelske Opere te prestižnog nizozemskog Holland Festivala. Najveći regionalni plesni festival, 33. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar u Ilici 10, gdje će se od 14. svibnja moći kupiti ulaznice za ovogodišnja događanja. Ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, DK Gavella, Tvornica kulture te Studentski centar. Ovogodišnji festival nastavlja se na temu migracija te pitanja identiteta i pripadanja.  

Bliži se 33. Tjedan suvremenog plesa (фото 1)

Festival će započeti hrvatskom selekcijom, koja je određena uz sudjelovanje stranih plesnih producenata i stručnjaka. Tako će riječki teatar Trafik u Tvornici kulture premijerno predstaviti zagrebačkoj publici predstavu "Weltschmertz" inspiriranu kultnom grupom Ekatarina Velika, a u širokoj paleti radova hrvatskih izvođača izdvajamo; Aleksandru Mišić, Inu Sladić, Irenu Mikec, Anu Kreitmayer, Ivanu Kalc i Nikolinu Komljenović.

Bliži se 33. Tjedan suvremenog plesa (фото 2)

Publika će imati priliku vidjeti i premijerne izvedbe Staše Zurovca u koprodukciji s Liberdanceom te predstavu Sonje Pregrad "Ja gledam tebe dok ti gledaš mene...". Hrvatska selekcija protezat će se kroz cijelo trajanje programa festivala uz međunarodna gostovanja, koja nastavljaju na temu aktualnog političkog konteksta i šireg fenomena migracija. 

Bliži se 33. Tjedan suvremenog plesa (фото 3)

Festival predstavlja i dansku skupinu Don Gnu s predstavom "N.A.R.G." koreografa Jannika Elkæra, francusku skupinu Cie Cube koreografa austrijskog porijekla Christiana Ubla s predstavom "AU" te plesača skupine Ballet C de la B, Serge Aime Coulibalya s vlastitom produkcijom "Sleepless Night in Ougadougou" i skupinom iz Burkine Faso. Posebna zanimljivost Festivala je predstava "Sokol!", slovenskog koreografa Iztoka Kovača, koji se nakon 25 godina vraća na zagrebačku scenu s novom verzijom predstave "Kako sam ulovio sokola!" u kojoj je 1991. godine kazališna kritičarka Vesna Kesić slovenskog plesnog umjetnika Iztoka Kovača, koji se ovom solom predstavio prvi puta na Tjednu suvremenog plesa, opisala kao plesnog Miru Cerara; novo izdanje "Sokola!", ovoga puta u izvedbi Janeza Janše i Iztoka Kovača predstavlja se kao duhoviti osvrt i dijalog na temu povijesti i teorije suvremenog plesa.

Bliži se 33. Tjedan suvremenog plesa (фото 4)

U okviru festivalskog programa predstavlja se i recentni rad Integriranog kolektiva za istraživanje pokreta (IMRC-a), kolektiva koji promiče ideju da ples i pokret nisu uvjetovani tjelesnom datošću. Kolektiv se sastoji od osoba s i bez invaliditeta, plesača koji imaju dugogodišnje iskustvo, dolaze iz raznih plesnih stilova, tjelesnih praksi i edukatorskih sustava, a djeluju uz potporu Hrvatskog instituta za pokret i ples u okviru rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra. Zajedničkim radom žele produbiti razumijevanje suštine kretanja, izvedbe i komunikativnosti plesa. Na ovogodišnjem izdanju očekuje vas puno toga, a ulaznice za 33. Tjedan suvremenog plesa su u prodaji od 14. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10 svakodnevno od 11 do 20 sati.

Bliži se 33. Tjedan suvremenog plesa (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više