Search

Design District Zagreb ove godine duži, raznovrsniji i \"zeleniji\"

Design District Zagreb ove godine duži, raznovrsniji i "zeleniji"

Nova programska cjelina - Zeleni program

Image: PR

Festival u kojem je prošle godine uživalo oko 30 tisuća posjetitelja, ove će godine trajati dva dane duže, od 13. do 18. lipnja, a upravo su otvoreni i pozivi za sudjelovanje u programu u četiri različite kategorije

Festival Design District Zagreb, koji je po prvi puta organiziran u lipnju 2016., ove će se godine održati od 13. do 18. lipnja i ponuditi dva dana sadržaja više. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba te uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture, program festivala ostvarit će se u suradnji s brojnim partnerima te protagonistima kulturnih i poduzetničkih aktivnosti u kvartu, ali i svim odabranim sudionicima u programu.

Ovogodišnje izdanje Festivala uvodi novu programsku cjelinu - Zeleni program. Iako je i prvo izdanje festivala uključivalo nekoliko radionica i projekata koji su se bavili ekologijom i održivim razvojem u kontekstu dizajna, arhitekture i urbanog aktivizma, organizacijski tim ove je godine odlučio sve "zelene" sadržaje ujediniti u zaseban segment i ponuditi potencijalnim sudionicima mogućnost da prijave vlastite prijedloge i projekte koji bi mogli doprinijeti kvalitetnom, obazrivom i funkcionalnom korištenju resursa u zagrebačkom "Dizajn distriktu" te posljedično i drugim dijelovima grada.

Design District Zagreb ove godine duži, raznovrsniji i "zeleniji" (фото 1)

Uz otvorene pozive svim zainteresiranim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvaraocima za sudjelovanje u Zelenom programu te programu općenito, na službenoj web stranici projekta Designdistrict.hr objavljeni su i poziv za radionice tijekom festivala te poziv za program Mali pomaci koji je osmišljen radi prikupljanja kvalitetnih rješenja dizajna objekata namijenjenih "zoni Martićeva", kao i inteligentnih koncepata s mogućnošću poboljšanja života i navika stanovnika četvrti. Pozivi su otvoreni za fizičke i pravne osobe: slobodne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke. Prijave su besplatne i za sudjelovanje se ne plaća kotizacija. Predstavnici organizacijskog tima Festivala birat će radove i projekte za izlaganje u tri kruga žiriranja zaključno s 30. travnja 2017. godine.

Design District Zagreb ove godine duži, raznovrsniji i "zeleniji" (фото 2)

Podsjetimo, prvi festival okupio je 220 raznih sudionika (dizajnera, arhitekata, umjetnika, aktivista, kustosa, komunikacijskih stručnjaka, glazbenika, pisaca, poduzetnika i dr.) sa čak 115 realiziranih projekata, a inicijativi su se vlastitim sadržajima pridružila i 84 lokalna partnera. Ususret festivalu i tijekom četiri dana njegovog trajanja aktivirano je 78 mikrolokacija koje je obišlo oko 30 tisuća posjetitelja. Bogat program uključivao je izložbe u eksterijeru i interijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, vrijedne i poticajne natječaje, radionice, rasprave i okrugle stolove, sajam knjiga i literarne te glazbene večeri. Navedeni te mnogi dodatni sadržaji bit će u lipnju ponovno otvoreni za svu zainteresiranu publiku, a očekuje se još raznovrsniji program namijenjen svim dobnim skupinama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više