Search

Dva dana odličnog jazza u Zagrebu

Dva dana odličnog jazza u Zagrebu

Rezervirajte 26. i 27. listopad

BURO.


Image: PR

Nakon proljetnog dijela 10. Vip Zagreb Jazz Festivala kad su publiku oduševile Cassandra Wilson, Amira Medunjanin, Carla Bley i Dee Dee Bridgewater, jesenski dio Festivala nastavlja se nizom koncerata nekih od najboljih jazz glazbenika današnjice

Prvi u nizu je koncert Bill Frisell Quarteta 26. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), na čelu s Grammyjevcem i vodećim jazz-gitaristom. Dan kasnije, 27. listopada, također u ZKM-u u formaciji trija nastupit će Christian McBride, slavni američki jazz-glazbenik - kontrabasist, skladatelj, glazbeni pedagog i producent.

Dva dana odličnog jazza u Zagrebu (фото 1)

Bill Frisell u Zagreb dolazi u sklopu turneje kojom promovira novi, ove godine objavljeni album "Guitar in the Space Age", zajedno s Gregom Leiszom (električna gitara), Tonyjem Scherrom (bass) i Kennyjem Wollesenom (bubnjevi). Iako je glazbu koju svira teško svrstati u bilo koju ladicu, Frisell je iz više razloga redovito uvršten na programe jazz-festivala. Njegovi su suradnici najveće jazz-zvijezde, među ostalima Charlie Haden, Carla Bley, Dave Holland, Ron Carter, Joe Lovano. Diplomirao je aranžiranje i skladanje na Berklee College Of Music i učio gitaru kod Jima Halla. Sve to, kao i pristup glazbi koji zasniva na improvizacijama, uvrstilo ga je u sve jazz-enciklopedije, časopise, knjige i police u CD shopovima. Frisell je spojio najbolje od svojih idola i na tim postavkama stvorio svoj originalni pristup i zvuk. Ti su idoli, prije svih, Jim Hall, Wes Montgomery, John Zorn i Jimi Hendrix. Nadahnuta raznim utjecajima, posebice tradicijom američke glazbe, njegova je glazba "Bill Frisell style", a on je danas toliko cijenjen da možemo govoriti o njegovu utjecaju na najmlađu generaciju gitarista.

Višestruki Grammyjevac Christian McBride vrijedna priznanja dobiva godinama, a i prošle su ga godine čitatelji i kritičari DownBeata proglasili najboljim jazz-kontrabasistom. Danas 42-godišnji McBride može se pohvaliti da je tijekom karijere svirao sa slavnim jazzistima poput Quincyja Jonesa, Herbieja Hancocka, Sonnyja Rollinsa, Joshue Redmana, Freddieja Hubbarda, a u filmu "Kansas City" redatelja Roberta Altmana nastupio je u ulozi kontrabasista Waltera Pagea. Zajedno s Johnom McLaughlinom, Chickom Coreom, Kennyjem Garrettom i Brianom Bladeom, član je Grammyjem nagrađene fusion supergrupe Five Peace Band. U Zagrebu će u trio formaciji, s vrsnim glazbenicima - pijanistom Christianom Sandsom i Ulyssesom Owensom Jr. za bubnjevima premijerno predstaviti novi album "Out Here".

Ulaznice za sve koncerte potražite u Vip prodajnim centrima (uz 10% popusta za Vip korisnike), na blagajni ZKM-a, online putem www.ulaznice.hr i na prodajnim mjestima u sustavu Ulaznice.hr. Cijena ulaznica: 90/120/150 kuna.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više