Search

Glasovita Debussyjeva opera \"Pelléas i Mélisande\" stiže u Zagreb

Glasovita Debussyjeva opera "Pelléas i Mélisande" stiže u Zagreb

U sklopu Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj


Image: © Elisabeth Carecchio for Opéra Comique,
2010

Pelléas i Mélisande, operno remek-djelo slavnog francuskog skladatelja Claudea Debussyja prvi put od davne 1923. godine vraća se u Zagreb, i to u umjetničkoj koprodukciji pariške Opére-Comique i Hrvatskog narodnog kazališta

Svečanu premijernu izvedbu glasovite francuske opere Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će u utorak, 12. svibnja u 19,30 sati, dok će se dvije reprizne izvedbe održati 14. i 16. svibnja. Zagrebačka izvedba ove grandiozne predstave pod redateljskom palicom Stéphanea Braunschweiga i ravnanjem dirigenta Pascala Rophéa, okuplja francuske i hrvatske umjetnike koji će gledateljima priuštiti vrhunsku izvedbu o ljubavnom trokutu u kojemu se isprepliću zavist, ljubomora i strast.

Savršen spoj remek-djela libretista Mauricea Maeterlincka i glazbe Claudea Debussyja za hrvatsku će publiku izvesti Elliott Madore (Pelléas), Karen Vourc'h (Mélisande), Luciano Batinić (Arkel), Dubravka Šeparović Mušović (Geneviève), Lionel Peintre (Golaud), Dima Bawab (Yniold), Ozren Bilušić (Doktor, Pastir) i drugi. 

Glasovita Debussyjeva opera "Pelléas i Mélisande" stiže u Zagreb (фото 1)
Pelléas i Mélisande opera je u pet činova velikoga francuskog impresionističkog skladatelja Claudea Debussyja, koja je premijerno izvedena u pariškoj Opéri Comique 1902. godine. Jedina Debussyjeva dovršena opera jasno slijedi skladateljeve zamisli o idealnom opernom djelu, a upravo u Maeterlinckovoj simbolističkoj drami pronašao je savršen libreto. Specifičan Debussyjev glazbeni izraz, moderno prožimanje libreta i partiture te intrigantna priča pobudili su golemo zanimanje javnosti, a tim je djelom ujedno započela svojevrsna revolucija u opernom stvaralaštvu ne samo u Francuskoj, nego u cijelome svijetu.

Opera će biti izvedena u sklopu manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, koja se od svibnja do rujna 2015. godine održava diljem Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa multidisciplinarnog karaktera koji obuhvaća više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj će se publici predstaviti francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istodobno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske.

Glasovita Debussyjeva opera "Pelléas i Mélisande" stiže u Zagreb (фото 2)

Festivalski program ujedinjuje različita područja – glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje. Osim opere "Pelléas et Mélisande", glavna događanja koja očekuju posjetitelje u okviru festivala su izložba Augustea Rodina u Zagrebu i Splitu, Concert spirituel Hervéa Niqueta i nastupi ostalih prestižnih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal 14. srpnja na glavnom zagrebačkom trgu, manifestacija Nuit Blanche, kao i međunarodni simpozij na temu klimatskih promjena.
Ulaznice za operni spektakl u slobodnoj se prodaji mogu kupiti na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više