Search

Glumica Vanessa Redgrave dolazi u Zagreb

Glumica Vanessa Redgrave dolazi u Zagreb

U sklopu nove sezone Filozofskog teatra

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otvara novu sezonu iznimno uspjelog projekta Filozofski teatar u nedjelju, 18. listopada 2015. u 19:30 sati, kada će urednik i voditelj Srećko Horvat ugostiti proslavljenu glumicu Vanessu Redgrave

"Dame i gospodo, danas je rođena velika glumica, Laert ima kćer", glasovita je rečenica koju je 30. siječnja 1937. izgovorio legendarni Laurence Olivier u stanci izvedbe "Hamleta" u londonskom kazalištu Old Vic, najavivši rođenje kćeri svog kolege Michaela Redgravea. Arthur Miller i Tennessee Williams prozvali su je "najvećom živućom glumicom", a do današnjeg dana Vanessa Redgrave ostaje jedinom britanskom glumicom koja je osvojila nagradu Oscar, Emmy, Tony, Olivier, Cannes i Zlatni globus.

Vanessa Redgrave poznata je i po svom aktivističkom radu koji seže od prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, preko borbe za Palestinu, pa sve do posjećivanja Sarajeva tijekom okupacije; bila je i ostala veliki kritičar "rata protiv terora", te nikad nije posustala u borbi za ljudska prava. Kada su nedavno izbili prosvjedi u Bosni i Hercegovini, nekoliko je puta posjetila i Sarajevo i Tuzlu i podržala radnike u njihovoj borbi protiv privatizacije. Zbog svog aktivističkog angažmana često je gubila uloge i zatvarala su joj se mnoga vrata, ali od aktivizma – što će biti i jedna od glavnih tema večernjeg razgovora i druženja s Vanessom Redgrave u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu – nikada nije odustala.

Dana 15. studenoga 2014. gostovanjem Julije Kristeve počeo je dugo očekivani ciklus Filozofskog teatra kojem je po riječima intendantice HNK u Zagrebu, Dubravke Vrgoč, cilj bio prije svega privući mlađu publiku, a ujedno i otvoriti Hrvatsko narodno kazalište javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice. Tim povodom Zagreb su posjetiti i Niccolo Ammaniti, jedan od najpopularnijih socioloških parova današnjice – Saskia Sassen i Richard Sennett, ekonomska super-zvijezda Thomas Piketty te uvijek rado viđen Slavoj Žižek koji iznova dolazi već u siječnju iduće godine.

Ulaznice su u slobodnoj prodaji na blagajni HNK, radnim danom od 10 – 19h, subotom 10 – 13h, cijena ulaznice kreće se od 50 do 70kn, popust za studente i nezaposlene od 50%.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više