Search

Jesenska doza vrhunskog jazza u Zagrebu

Jesenska doza vrhunskog jazza u Zagrebu

U sklopu 10. Vip Zagreb Jazz Festivala

BURO.

Image: Jimmy Katz

Bill Frisell Quartet i Christian McBride Trio oduševili su publiku prije nepunih tjedan dana u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ovog ponedjeljka i utorka vrijeme je za novu dozu vrhunskog glazbenog užitka na 10. Vip Zagreb Jazz Festivalu

U ponedjeljak, 3. studenog, u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) nastupit će kvartet koji oduševljava virtuoznošću i ekspresivnošću sviranja - Anat Cohen Quartet, predvođen sjajnom izraelskom multiinstrumentalisticom, najboljom jazz-klarinetisticom današnjice po mišljenju kritičara i čitatelja DownBeata. Uz karizmatičnu Anat Cohen nastupaju vrsni glazbenici Jason Lindner (piano), Linda Oh (bass) i Daniel Freedman (bubnjevi).

Još jedno veliko ime dolazi na 10. Vip Zagreb Jazz Festival - Gary Burton, legendarni vibrafonist, sedmerostruki Grammyjevac poznat po pijanističkom stilu sviranja vibrafona s četiri palice, koji će nastupiti dan kasnije, 4. studenog u formaciji kvarteta, odnosno s Julianom Lageom (gitara), Jorgeom Roederom (bass) i Henryjem Coleom (bubnjevi). Burton je snimio desetke albuma za prestižne diskografske tvrtke i ostvario suradnje s vodećim jazz i ne samo jazz-glazbenicima: Carlom Bley, Keithom Jarrettom, Herbiejem Hancockom, Stephaneom Grappelijem, Daveom Hollandom, Ralphom Townerom, B. B. Kingom, Astorom Piazzolom... Jednu od najvažnijih suradnji ostvario je s pijanistom Chickom Coreom s kojim svira već gotovo četrdeset godina, najčešće u formaciji dua. Godine 1968. ugledni DownBeat proglasio ga je jazzistom godine, kao najmlađeg u povijesti.

Prije Anat Cohen Quarteta publika u ZKM-u imat će priliku uživati u nastupu naše mlade talentirane flautistice Diane Čerenšek, koja iza sebe ima niz suradnji sa svjetski priznatim flautistima, a prošle godine diplomirala je kao Magistar Art flaute na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Marine Novak, gdje se za vrijeme studija počela interesirati i za improvizaciju u glazbi. Upisuje jazz odsjek u klasi Saše Nestorovića, s ciljem obrazovanja i na tom području.


Uz Dianu Čerenšek, domaće jazz snage "branit će" i Matija Dedić i Šimun Matišić koji će biti predizvođači Garyju Burtonu. Dedić, cijenjeni jazz-pijanist i skladatelj dobro je poznato ime domaćoj javnosti. Završio je jazz akademiju u Grazu, tijekom godina surađivao je s niz priznatih umjetnika, a 2008. ostvario je suradnju sa svjetskim glazbenicima kao što su Jeff Ballard, Larry Grenadier, Buster Williams i L. White. Privatno se usavršava kod jednog od najvećih jazz glazbenika Barryja Harrisa.

Ulaznice potražite u Vip prodajnim centrima (uz 10 % popusta za Vip korisnike), na blagajni ZKM-a, online putem www.ulaznice.hr i na prodajnim mjestima u sustavu Ulaznice.hr.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više