Search

Kino Europa ima pravu filmsku poslasticu za sve ljubitelje braće Coen

Kino Europa ima pravu filmsku poslasticu za sve ljubitelje braće Coen

Kinolektira: "Fargo"


U subotu, 3. veljače u 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno kina Europa donosi odabrane filmske klasike, prikazuje se jedan od najboljih filmova 1990-ih. U pitanju je "Fargo" (1996.) kultne filmske braće Coen, crnohumorna kriminalistička priča smještenu u snijegom zametenu Minnesotu...

Smotani i beskarakterni prodavač automobila Jerry Lundegaard (William H. Macy) organizira otmicu vlastite supruge kako bi izvukao novac od njezina oca, ujedno i svojega šefa, bogatog vlasnika salona automobila Wadea Gustafsona. Otmičari su naizgled nespojiv par - brbljavi sitni lopov "neobična izgleda" Carl Showalter (Steve Buscemi) i šutljivi sociopat i strastveni pušač Marlbora Gaear Grimsrud (Peter Stormare).  No - kao što to obično biva u filmovima braće Coen - sve krene po zlu. Smirena i inteligentna policajka Marge Gunderson (Frances McDormand) na tragu je ekscentričnim otmičarima koji ostavljaju iza sebe sve više leševa. No, u usporenoj i uspavanoj sredini kao što je najsjevernija američka savezna država, čak su i slučajevi višestrukog ubojstva letargični. 

Kino Europa ima pravu filmsku poslasticu za sve ljubitelje braće Coen (фото 1)

Ova tmurna priča o ubojstvu, pohlepi i otmici, ujedno je i crnohumorna posveta film noiru koja se vješto poigrava sa žanrovskim konvencijama. Smještajući radnju u svoju rodnu Minnesotu, Joel i Ethan Coen izvrsno oslikavaju tamošnje ljude, njihov dijalekt i djetinjasti mentalitet. Izvrsna fotografija Rogera Deakinsa pak, riječima Rogera Eberta "pretvara vrijeme u filmski lik -nezaboravnu snježnu pustoš u kojoj se auti neće pokrenuti, a čak i policajci nose kape poput Elmera Fudda." 

Kino Europa ima pravu filmsku poslasticu za sve ljubitelje braće Coen (фото 2)

Jedan od najuspjelijih filmova braće Coen (autori neprijepornih remek-djela kao što su "Veliki Lebowski" i "Nema zemlje za starce"), uz vrhunsku režiju i originalni scenarij (tobože utemeljen na istinitim događajima, kako ironično tvrde na početku filma) prvenstveno pamtimo po maestralnoj glumi neponovljive Frances McDormand. Ulogom srčane lokalne policajke u sedmom mjesecu trudnoće McDormand se pozicionirala kao jedna od najvažnijih američkih karakternih glumica. Da i dalje briljira nedavno je potvrdila osvojivši Zlatni globus za najbolju glumicu u drami i to za svoju izvedbu majke u potrazi za kćerinim ubojicama u filmu "Tri plakata izvan grada" (Three Billboards Outside Ebbing Missouri) čija je radnja smještena u neobični gradić Ebbing u Missouriju, pomalo nalik "Fargu" braće Coen. 

Kino Europa ima pravu filmsku poslasticu za sve ljubitelje braće Coen (фото 3)

Među brojnim priznanjima koja je ovaj kultni film nanizao, ističu se nagrada za režiju u Cannesu te Oscar za scenarij i glavnu žensku ulogu (Frances McDormand), a bio je nominiran i za Oscara za najbolji film, režiju, fotografiju, sporednu mušku ulogu (William H. Macy) i montažu. "Fargo" je inspirirao i istoimenu hvaljenu televizijsku seriju koju također potpisuju braća Coen, čiju četvrtu sezonu nestrpljivo iščekujemo. 

Prije projekcije filmski kritičar Boško Picula napravit će kratki uvod u film.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više