Traži

Kino Europa ima pravu filmsku poslasticu za sve ljubitelje braće Coen

Kino Europa ima pravu filmsku poslasticu za sve ljubitelje braće Coen

Kinolektira: "Fargo"


U subotu, 3. veljače u 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno kina Europa donosi odabrane filmske klasike, prikazuje se jedan od najboljih filmova 1990-ih. U pitanju je "Fargo" (1996.) kultne filmske braće Coen, crnohumorna kriminalistička priča smještenu u snijegom zametenu Minnesotu...

Smotani i beskarakterni prodavač automobila Jerry Lundegaard (William H. Macy) organizira otmicu vlastite supruge kako bi izvukao novac od njezina oca, ujedno i svojega šefa, bogatog vlasnika salona automobila Wadea Gustafsona. Otmičari su naizgled nespojiv par - brbljavi sitni lopov "neobična izgleda" Carl Showalter (Steve Buscemi) i šutljivi sociopat i strastveni pušač Marlbora Gaear Grimsrud (Peter Stormare).  No - kao što to obično biva u filmovima braće Coen - sve krene po zlu. Smirena i inteligentna policajka Marge Gunderson (Frances McDormand) na tragu je ekscentričnim otmičarima koji ostavljaju iza sebe sve više leševa. No, u usporenoj i uspavanoj sredini kao što je najsjevernija američka savezna država, čak su i slučajevi višestrukog ubojstva letargični. 

Ova tmurna priča o ubojstvu, pohlepi i otmici, ujedno je i crnohumorna posveta film noiru koja se vješto poigrava sa žanrovskim konvencijama. Smještajući radnju u svoju rodnu Minnesotu, Joel i Ethan Coen izvrsno oslikavaju tamošnje ljude, njihov dijalekt i djetinjasti mentalitet. Izvrsna fotografija Rogera Deakinsa pak, riječima Rogera Eberta "pretvara vrijeme u filmski lik -nezaboravnu snježnu pustoš u kojoj se auti neće pokrenuti, a čak i policajci nose kape poput Elmera Fudda." 

Jedan od najuspjelijih filmova braće Coen (autori neprijepornih remek-djela kao što su "Veliki Lebowski" i "Nema zemlje za starce"), uz vrhunsku režiju i originalni scenarij (tobože utemeljen na istinitim događajima, kako ironično tvrde na početku filma) prvenstveno pamtimo po maestralnoj glumi neponovljive Frances McDormand. Ulogom srčane lokalne policajke u sedmom mjesecu trudnoće McDormand se pozicionirala kao jedna od najvažnijih američkih karakternih glumica. Da i dalje briljira nedavno je potvrdila osvojivši Zlatni globus za najbolju glumicu u drami i to za svoju izvedbu majke u potrazi za kćerinim ubojicama u filmu "Tri plakata izvan grada" (Three Billboards Outside Ebbing Missouri) čija je radnja smještena u neobični gradić Ebbing u Missouriju, pomalo nalik "Fargu" braće Coen. 

Među brojnim priznanjima koja je ovaj kultni film nanizao, ističu se nagrada za režiju u Cannesu te Oscar za scenarij i glavnu žensku ulogu (Frances McDormand), a bio je nominiran i za Oscara za najbolji film, režiju, fotografiju, sporednu mušku ulogu (William H. Macy) i montažu. "Fargo" je inspirirao i istoimenu hvaljenu televizijsku seriju koju također potpisuju braća Coen, čiju četvrtu sezonu nestrpljivo iščekujemo. 

Prije projekcije filmski kritičar Boško Picula napravit će kratki uvod u film.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor