Search

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte.

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte.

U zagrebačkoj galeriji Forum

Tekst: D.D.

Image: Senja Vild

Ovog je puta vlasnica poznatog modnog brenda Loré pronašla inspiraciju u umjetnosti Eduarda Chillida, jednog od najpoznatijih modernih kipara

Dizajnerica Loreta Gudelj sinoć je, u suradnji s drugim dizajnericama i umjetnicama, predstavila novi projekt "Arte.". Riječ je o capsule konceptu na kojem je radila s Mihaelom Marković, Priyankom Desai i Snežanom Veljković iz brenda Naša Posla te slikaricom i grafičarkom Ivanom Gagić Kičinbači. Ideja projekta sastoji se u inspiraciji modernom i suvremenom umjetnošću te će svaka od kolekcija biti zaokružena različitom umjetničkom pričom.

Loreta Gudelj, Mihaela Marković, Ivana Gagić Kičinbači, Snežana Veljković

Inspiracija prve kolekcije "Edition: Chillida" djela su jednog od najpoznatijih modernih kipara 20. stoljeća, baskijskog kipara i grafičara Eduarda Chillide. Dizajnerice su svoj koncept bazirale na monumentalnim apstraktnim djelima te ih prenijele u odjeću, obuću, pletene torbe i nakit slijedeći kolorit i grafički predložak inspiracije. Kolekcija ide u smjeru nosive avangarde te je namijenjena pozicioniranju u muzejskim concept storeovima. Dizajnerice biraju imena domaće i svjetske umjetnosti koje cijene te žele ukazati na suvremeni modni moment prenesen u kroj i oblik kako bi u sinergiji dobili finalan proizvod koji zaokružuje koncept.

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 1)

Loreta Gudelj je i povjesničarka umjetnosti na doktoratu pri Katedri moderne i suvremene umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu stoga je novim brendom htjela pokazati da njen dizajnerski pravac može dobiti potpuno drukčiji izraz, te otkriva da se u projektu upravo htjela povezati s dizajnericama i umjetnicima koje izuzetno cijeni i s kojima je htjela surađivati niz godina. Hlače, topovi, haljine, košulje i baloneri ravnih minimalističkih linija dizajnerice, napravljeni u pamučnom keperu i egipatskom pamuku jednake teksture, povezani su neodstupanjem od zadanog kolorita te slijede kružne i pravokutne linije Chillidinih litografija i drvoreza te se majstorski pristupa razradi kroja namjerno stavljajući teksturu materijala u drugi plan. Pristup je potpuno različit od primijenjenog na brendu Loré, ali je zajednička početna točka prema zadanoj inspiraciji.

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 2)

Dizajnerica brenda Naša posla, Snežana Veljković poznata je po cipelama kojima su česti klijenti upravo povjesničari umjetnosti i arhitekti te je za "Arte." razradila liniju udobnih ravnih cipela prepoznatljivog originalnog kalupa koji u sitotisku na koži slijedi razrađen Chillidin grafički predložak s dodanim zanimljivim elementima u vidu nakita za cipele koji potpuno mijenja dizajn ovisno o postavljanju na obuću. Naša posla poznati su po minuciozno manualno rađenoj obući iznimne kvalitete.

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 3)

Mihaela Marković, dizajnerica koja je magistrirala pletivo u Londonu i Milanu razradila je prepoznatljivu liniju torbi i ruksaka nepravilnih oblika pletenih od posve modernih rips traka u nepravilnim oblicima. Polazna točka bila je izmjena neboja crne i bijele te Chillidine apstraktne skulpture od lijevanog željeza. Torbe su pletene na ingeniozan način te pokazuju kako drevna tehnika može imati posve suvremen pristup i posve originalan dizajn.

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 4)

Indijska dizajnerica koja stoji iza indijskog brenda De'anma, Priyanka Desai razradila je u srebru i pozlaćenom srebru liniju nakita jednake inspiracije. Apstraktni oblici prisutni su na ogrlicama, naušnicama i prstenju u kojima dizajnerica izvrsno kontrastira dvije boje kako bi time dobila sličnu izmjenu apstraktnih kontrastnih oblika. Nakit je ponekad posve minimalan akcent, a nekad posve statement komad posve ravnopravan odjevnim predmetima.

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 5)

Koncept je izvrsno nadopunila izložba slika Ivane Gagić Kičinbači, magistrice grafike i međunarodno priznate umjetnice koja je u sklopu projekta izradila slike velikih dimenzija te svjetlosne slikarske instalacije te izvrsno zaokružila zadanu priču. Kičinbači je poznata po izmjeni apstraktnih neoenformelističkih te geometrijskih oblika koje se izvrsno izmjenjuju na slikarskoj pozadini.

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 6)

Projekt "Arte." nastao je pod pokroviteljstvom portala Büro 24/7, galerije Forum te izvrsnih Korlat vina i nagrađivanih Choco me pralina, a njegovom predstavljanju nazočile su brojne poznate dame poput Jelene Veljače, Mirele Priselac Remi, Tihane Harapin Zalepugin, Dunja Ercegović...

Jelena Veljača

Mirela Priselac Remi

Iva Gradišer

Kristina Krepela

Marijana Mikulić

Tina Lončar

Petra Sever

Vanja Ljubić

Dunja Ercegović

Ana Maria Ricov

Tihana Harapin Zalepugin

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 7)

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 8)

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 9)

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 10)

Loreta Gudelj predstavila kolekciju u sklopu novog projekta Arte. (фото 11)

više