Search

Majstori bečke elektronske scene ponovno u Zagrebu

Majstori bečke elektronske scene ponovno u Zagrebu

Sofa Surfers u klubu Močvara

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Bernd Preiml

Na krilima promocije novog, osmog, albuma "Scrambles, Anthems and Odysseys" bend se dolazi predstaviti u novom izdanju, ujedno se vraćajući na zvuk ranijih albuma koji ih je proslavio širom svjetskih koncertnih i plesnih podija

Već prvi singl "The Fixer", koji je najavljivao album "Scrambles, Anthems And Odysseys", dao je naslutiti da Sofa Surfers okreću novu stranicu u karijeri. Njihov zvuk na prethodna tri albuma okrenut stvaranju na "živim" instrumentima i u mnogome lišen kompjutora i efekata ponovno se vratio elektronskoj osnovi. Djelomičan razlog glazbene promjene sigurno leži u odlasku jednog od osnivača, Wolfganga Schlögla. Preostali članovi –Wolfgang Frisch, Markus Kienzl i Michael Holzgruber, uz sada već stalnog pjevača Nigerijca Manija Obeya, preokrenuli su zvuk benda, krenuli od nule i napravili jednu od najboljih ploča u karijeri.

Objavljen krajem listopada 2015. za Monoscope Productions/Rough Trade i praćen singlom "Beyonder Girl" album je vratio elektroniku u bend na velika vrata, ne samo kopirajući stare nego postavljajući nove produkcijske standarde. 

Za Sofa Surfers je sve počelo ujesen 1996. godine. Ogroman interes publike i međunarodne kritike priskrbio im je prvi singl "Sofa Rockers". Ključnu ulogu u ranoj afirmaciji Sofa Surfersa imali su njihovi poznati sunarodnjaci Kruder & Dorfmeister koji su remiks pjesme "Sofa Rockers" uvrstili na svoju poznatu kompilaciju "The K&D Sessions", priskrbivši im tako pažnju klupske scene. Ubrzo su objavili prvi album "Transit", koji je popratila europska turneja tijekom koje su potvrdili svoj status i stekli reputaciju iznimno zanimljivog live benda koji rado koristi audiovizualne medije tijekom svojih nastupa. Njihov sljedeći album "Cargo" predstavljao je osebujnu interpretaciju duba, industriala i avangarde, a zaradio je izvrsne kritike u međunarodnim medijima. Album "Encounters" iz 2002. godine bio je njihova reakcija protiv trenda neokonzervativizma koji je jačao u njihovoj rodnoj Austriji (Močvara tada dovodi Sofa Surfers po prvi puta u Zagreb gdje nastupaju u punom Pauku promovirajući "Encounters").

Uslijedio je potom uobičajeni niz novih studijskih i remiks albuma, od kojih je svakako najveće iznenađenje bio četvrti album nazvan "Sofa Surfers/Red" koji je ponudio ranije spomenuti zvučni preokret i kada su se gotovo u potpunosti odrekli kompjutora i efekata. Četvrti album za Sofa Surfers bio je novina i po tome što je nakon brojnih gostujućih vokala album otpjevao samo jedan – Mani Obeya. Mani je nastavio raditi s bendom, a rezultat zajedničkog rada bio je vidljiv na albumima "Blindside" i "Superluminal", koji su prethodili posljednjem albumu.
Na pragu 20. godišnjice postojanja Sofa Surfers dolaze na novom vrhuncu karijere, predstavljaju novi hvaljeni album i zvuk u kojem su uvijek najbolji – plesnu elektronsku glazbu, kojom će svakako zagrijati hladni prosinac u Zagrebu. Sav profit ostvaren prodajom ulaznica za ovaj koncert bit će doniran za pomoć izbjeglicama.

Ulaznice u pretprodaji (40 kn) od 5. 12. potražite na sljedećim lokacijama:
Klub Močvara, Trnjanski nasip bb
Dirty Old Shop, Tratinska 18
Rockmark, Berislavićeva 13
Na dan događanja na blagajni kluba upad je 60 kn.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više