Search

More dobrih filmova u Splitu

More dobrih filmova u Splitu

9. Festival Mediteranskog Filma Split


Image: PR

U programu 9. Festivala Mediteranskog Filma u Splitu, koji će se od 3. do 11. lipnja održati na tri lokacije, uvršteno je 78 filmova koji stižu iz 39 zemalja. U glavnom dugometražnom programu, za koji se posljednjih godina redovno traži ulaznica više, moći će se pogledati i pet hrvatskih premijera...

Brojke su to koje samo potvrđuju kako će Split u prva dva vikenda lipnja biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana. Otkrivene su sve filmske poslastice u kojima će uživati Splićani i njihovi gosti tijekom devet dana festivala. Među njima je i pobjednik ovogodišnjeg Berlina, film "Gori more" (Fuocoamare) proslavljenog dokumentariste Gianfranca Rosija.

More dobrih filmova u Splitu (фото 1)

Uz već najavljene sigurne hitove, na platnu će se pojaviti i  talijanski film "Iščekivanje" u kojem glavnu rolu igra oskarovka Juliette Binoche, te dva francuska filma koje 'nosi' slavna Isabelle Huppert. Za prvi, "Sve što dolazi", redateljica i scenaristica MiaHansen-Løve nagrađena je Srebrenim medvjedom na Berlinaleu, a drugi, "Priče s asfalta" Samuela Benchetrita, stiže iz programa Cannesa.

More dobrih filmova u Splitu (фото 2)

Jedan od najinteresantnijih naslova ovogodišnjeg festivala svakako je grčka komedija "Chevalier" s kojom je redateljica Athina Rachel Tsangari slavila na London Film Festivalu, dok će FMFS otvoriti španjolski "Ništa zauzvrat", za kojeg je Daniel Guzmán dobio nagradu Goya za najbolji debitantski film. U programu je i najbolji film po izboru publike Zagreb Doxa "U suton života" redatelja Sylvaina Biegeleisena, zatim kontroverzni "Ivy" Turčina Tolge Karacelika koji nakon Sundancea stiže u Split, iako je u njegovoj domovini cenzuriran. Iz Turske stiže i "Mahnitost", koji je već osvojio 11 nagrada i nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji.

More dobrih filmova u Splitu (фото 3)

Nastavlja se prošle godine uvedena praksa, da se osim izuzetnih filmskih naslova, koji konkuriraju za nagradu Udicu, nekoliko njih prikaže i u programu Izvan konkurencije. Pažnju će zasigurno privući britansko-rumunjska koprodukcija u filmu "Chuck Norris protiv komunizma", a zastor na ovogodišnji FMFS spustit će brazilski kandidat za Oscara "Druga majka" koji je izbirljiva publike festivala u Berlinu prošle godine proglasila najboljim.

More dobrih filmova u Splitu (фото 4)

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku Zlatna vrata, najveća organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a je nova lokacija besplatnog kina, u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi - legendarna Terasa kina Tesla. Kompletan atraktivni program 9. Festivala Mediteranskog Filma u Splitu, može se pronaći na stranicama, gdje je moguća i online kupovina ulaznica. Ljeto počinje uz dobre filmove na Jadranu. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više