Search

Novi filmski festival stiže u Šibenik!

Novi filmski festival stiže u Šibenik!

"Green Eye-Nature Is Watching You / Priroda te gleda"

Urednik: E.G.

Image: PR

Od 1. do 3. rujna povijesni centar grada Šibenika bit će mjesto prvog izdanja festivala znakovitog naziva Green Eye-Nature Is Watching You / Priroda te gleda

Šibensko ljeto bogatije je za novi kulturni događaj. Početak rujna bit će u znaku festivala Green Eye - Nature Is Watching You/Priroda te gleda, koji se prvi put održava ove godine. Festival je posvećen temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta, a razvija se u suradnji s Nacionalnim parkom Krka i pod producentskom palicom Zdenke Gold, filmske i festivalske producentice i direktorice producentske kuće Spiritus Movens. Glavni je cilj festivala Green Eye podizanje svijesti o snazi prirode i ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta.

Novi filmski festival stiže u Šibenik! (фото 1)

"Prikazivanjem aktualnih filmova koji se bave tim temama želimo doprijeti do naše zajednice i publike te naglasiti važnost uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ljudi i prirode, utjecaja koji priroda ima na naše zdravlje i uloge pojedinca u njezinu očuvanju" - poručuju organizatori festivala koji će, bez sumnje, privući brojne zaljubljenike u sedmu umjetnost. Projekcije filmova održavat će se pod otvorenim nebom povijesnog centra grada Šibenika (kapacitet dvjestotinjak sjedala), a prikazuju se filmovi: Priroda govori (Ocean; Prašuma), Ježeva kuća, Kako pobjeći od svijeta, U trci s izumiranjem, Hvala za kišu, Zvuci mora i Sjeme: neispričana priča.

Novi filmski festival stiže u Šibenik! (фото 2)

Iza organizatora stoje brojni uspjesi i priznanja za dugogodišnji rad u svijetu filma. U svojoj bogatoj karijeri Zdenka Gold je bila producentica Motovunskog filmskog festivala, ZagrebDoxa, Eurokaza i Festivala svjetskog kazališta. Neki od njezinih uspješnih filmova su Obrana i zaštita (Berlinale Forum 2013.), Belladonna (nagrada Orizzonti za najbolji kratkometražni film na Venecijanskom filmskom festivalu) i koprodukcija Sierra Nevada redatelja Cristija Puiuja (službena konkurencija Filmskog festivala u Cannesu 2016. godine).

Direktor programa Hrvoje Petek hrvatski je dizajner zvuka i mikser zvuka, član Europske filmske akademije. Radio je na uspješnim međunarodnim filmovima kao što su Puni udar Davida Verbeeka (Filmski festival u Torontu), Trema Yorgosa Zoisa (natjecateljski program Orizzonti Venecijanskog filmskog festivala) i nizozemski film Dan kada je moj otac postao grm (Filmski festival u Torontu). Filmski program pratit će i obraćanja redatelja ili producenata, razgovori i diskusije nakon projekcija te izleti u Nacionalni park Krka. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više