Search

Odličan trio za kraj 10. Vip Zagreb Jazz festivala

Odličan trio za kraj 10. Vip Zagreb Jazz festivala

Bad Plus u Zagrebačkom kazalištu mladih

BURO.


Image: PR

Poigravaju se skladbama Queena, Led Zeppelina, Davida Bowieja, Nirvane, ali i Claudea Debussyja i Igora Stravinskog. Oni su The Bad Plus - nekonvencionalni američki jazz-trio koji će u četvrtak, 20. studenog nastupiti u ZKM-u, čime završava impresivni popis inozemnih zvijezda koje nastupaju na 10. Vip Zagreb Jazz Festivalu

Nepredvidivi i dinamični u svojim improvizacijama i stalnim promjenama raspoloženja i osjećaja držat će vas itekako budnima na svojim koncertima. Pijanist Ethan Iverson, kontrabasist Reid Anderson i bubnjar David King dio su hvaljenog trojca The Bad Plus čije su CD izdanje "Never Stop" časopis Slate te iTunes izabrali za najbolji jazz album 2010. godine. 

Ova trojka koja u nepromijenjenoj postavi nastupa već 14 godina u Zagreb dolazi s novim, desetim studijskim albumom "Inevitable Western", objavljenim prije nešto više od dva mjeseca. "Inevitable Western" je album autorskih skladbi gdje se pop, blues i folk miješaju s klasičnim melodijama i ritmičkim inovacijama u inteligentnu glazbu.

Trio se poziva na slobodu jazza iako ne swingaju, žestinu rocka iako se ne uključuju u struju te profinjenost klasike iako ne trpe klišeje i disciplinu. Sveučilište Duke angažiralo je upravo The Bad Plus da prerade i izvedu "Posvećenje proljeća" Igora Stravinskog za sezonu 2011./2012., kako bi se naglasio utjecaj koji je to djelo imalo na toliko zadivljujuće glazbe koja se pojavila u zadnjih stotinu godina.

Atraktivnost njihove glazbe leži u sjedinjenju naoko nespojivih, ali u njihovim aranžmanima logičnih kontrasta, neprestanim izmjenama jednostavnosti i razmetljivosti, nonšalancije i angažiranosti, melodioznosti i disonancije, mainstreama i avangarde, tradicije i apstrakcije, rockerskih ritmova i swinga, nježnosti i agresivnosti, umiljatosti i obijesti, piana i fortissima, suptilnosti i sirovosti, šapta i urlika, povjetarca i oluje, letargičnosti i euforičnosti. Iako kao pojedinci mnoge dionice ne sviraju jazzistički, rezultat njihove suradnje jest jazz glazba.

Ne propustite poslušati ovu fantastičnu trojku s američkog Srednjeg zapada, 20. studenog u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ulaznice za The Bad Plus potražite u Vip prodajnim centrima (uz 10 % popusta za Vip korisnike), na blagajni ZKM-a, online putem www.ulaznice.hr i na prodajnim mjestima u sustavu Ulaznice.hr. Cijena ulaznica: 120/150 kuna.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više