Search

\"OKOLO\" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada

Od 7. do 22. srpnja


Image: PR

Novi projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba – "Okolo" – malim će intervencijama u samo tkivo grada, od 7. do 22. srpnja, oživjeti niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada.

Preko dvadeset lokacija u centru Zagreba bit će, kao "carte blanche", predano u ruke umjetnika koji će zanimljivim rješenjima podići sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skrenuti pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i "praznih", kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja.

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada (фото 1)

Neke intervencije pozivat će na interakciju i korištenje, neke upućivati na novu, ljepšu stvarnost, dok će neke donijeti i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Slučajnom ili namjernom prolazniku pružit će tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba. 

U sklopu ovogodišnjeg uvodnog izdanja projekta "Okolo", svojim će radovima s gradom i prolaznicima "popričati", uz nekolicinu hrvatskih sudionika, i poznati francuski street art umjetnici Oak Oak i Levalet koji će inovirati više od deset različitih gradskih lokacija te umjetnički duo Scenocosme koji će u Galeriji Kranjčar predstaviti interaktivnu zvučnu instalaciju Akousmaflore s biljkama u glavnoj ulozi. 

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada (фото 2)

Oak Oak je dobro poznat po svojoj igri s urbanim elementima i osvajanju gradskih ulica poetičnim i često humorističnim likovima. Posebno se posvećuje detaljima uz koje veže svoje intervencije, a radovi su mu nerijetko minijaturni i skriveni. Dosad je svoj otisak ostavio na ulicama gradova Francuske, Nizozemske, Španjolske, Belgije, Japana i Havaja, a surađuje i s galerijama u L.A.-u i New Yorku. 

Levalet pak zanimljivom kombinacijom crteža i street art instalacija stvara živopisne likove koji komuniciraju s arhitekturom i razvijaju se u dijalogu s već postojećim okruženjem, dok umjetnici Gregory Lasserre i Anais met den Ancxt, koji stoje iza imena Scenocosme, kroz interaktivne instalacije te radove na području vizualne i digitalne umjetnosti preispituju akcije i reakcije gledatelja,  uspješno spajajući tehnologiju i žive elemente.

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada (фото 3)

Iako povezane zajedničkim nazivnikom "Okolo", intervencije u sklopu projekta zadržat će svoj jedinstveni karakter, pojedinačni pristup i element iznenadnog pojavljivanja. Tako će svaki umjetnik, odnosno kolektiv intervenirati u gradski prostor u različito vrijeme, nevezano za druge, već postojeće ili buduće, intervencije.

Ove godine "Okolo" nosi naziv "Intro", najavljujući, tako, povećanje broja lokacija i umjetnika te umjetničkih formi izražavanja narednih godina. Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta. Više o cijelom događanju pratite na službenoj Facebook stranici

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada (фото 4)

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada (фото 5)

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada (фото 6)

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada (фото 7)

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada (фото 8)

"OKOLO" po Zagrebu - kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više