Traži

Organ Vida predstavlja odličnu međunarodnu fotografsku scenu

Organ Vida predstavlja odličnu međunarodnu fotografsku scenu

Izabrani finalisti 6. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida

BURO.


Fotografija: PR

Među prijavama iz 34 zemlje izabrano je 10 najboljih autora koje je na jedinstven način inspirirala ovogodišnja tema Refleksije

Nakon tromjesečnog natječaja na temu Refleksije, međunarodni žiri odabrao je finaliste 6. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Suvremenim, dokumentarno-umjetničkim pristupom fotografiji zagrebačkoj će se publici predstaviti Alvaro Deprit (Italija), Daesung Lee (Francuska), Mitar Simikić (BiH), Antoine Bruy (Francuska), Danila Tkachenko (Rusija), Lek Kiatsirikajorn (Tajland), Prasiit Sthapit (Nepal), Giovanni Cocco (Italija), Guy Martin (UK) i Egor Rogalev (Rusija).

Projekti ovogodišnjih izabranih finalista nose društveno relevantne priče i većinom su vezane uz suvremena, društveno-politička pitanja i zbivanja na Istoku. Lek Kiatsirikajon istražuje Tajland i radnike koji su došli u Bangkok u potrazi za boljim životom koji nisu našli. Korejski fotograf Daesung Lee, koji trenutno boravi u Francuskoj, ukazuje na promjene koje su zahvatile otok Ghoramara, koji iz godine u godinu nestaje pod utjecajem klimatskih promjena i povećanjem razine mora.

Na granici Nepala i Indije nalazi se grad Susta koji je zbog promjena toka rijeke doživio sličnu sudbinu, ali problematika ove priče zahvaća i netrpeljivost između te dvije zemlje. O tome govori projekt nepalskog fotografa Prasiita Sthapita. Francuz Antoine Bruy i Ruskinja Danila Tkackenko krenuli su na put u potragu za ljudima koji su promijenili u potpunosti svoj način života i odselili daleko od gradova i onoga što nazivamo civilizacijom. Poznanstva koja su stekli na svojim dugogodišnjim putovanjima omogućila su im da ljude i svijet spoznaju na dotada nepoznat način.

Intimniju priču o svojoj sestri kojoj je ozljeda mozga za vrijeme poroda uzrokovala nepovratnu traumu donosi Talijan Giovanni Cocco dok Britanac Guy Martin u svojem projektu istražuje utjecaje turskih sapunica na mlade i emancipaciju žena u Turskoj. Egor Roglev također se bavi mladima odnosno njihovim nadama i očekivanjima u kontekstu promjena u bivšem Sovjetskom savezu. Bosanski fotograf Mitar Simikić prisjeća se teških vremena provedenih u ratu i izbjeglištvu, a Alvaro Deprit posvećuje godine istraživanju svojih rođaka u Andaluziji.


Uz deset finalista, Organ Vida će u svojem katalogu predstaviti pet dodatnih, posebno pohvaljenih projekata. To su Willie Osterman (I Am That), Alnis Stakle (Shangri-La), Olga Ingurazova (Scars of Independence), Myriam Meloni (Behind the Absence) i David Brunetti (Dreaming of Syria). Zanimljivo je da je prije nekoliko godina spomenuti fotograf i profesor Willie Osterman bio gost predavač na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

U ovogodišnjem žiriju sjedi šest eminentnih imena svjetske i domaće fotografske scene koji će ovu jesen posjetiti Zagreb: vodeća nizozemska edukatorica Corinne Noordenbos, nagrađivani švedski fotograf i bivši član najprestižnije svjetske fotografske agencije Magnum Kent Klich, urednica fotografije Financial Times Weekend časopisa Emma Bowkett, istaknuti britanski fotograf George Georgiou, fotografkinja i profesorica na njujorškom International Center of Photography Irina Rozovsky te nagrađivana domaća fotografkinja i snimateljica Ana Opalić.

6. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se od 26. rujna do 10. listopada, a otvorit će se izložbom ovogodišnjih finalista u Kući za ljude i umjetnost - Laubi. Festivalski program odvijat će se na još nekoliko lokacija, u galerijama Greta, Lang i 512, kinu Mosor te Dokukinu.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više