Search

Otvoren 13. Zagreb Film Festival

Otvoren 13. Zagreb Film Festival

U kinu Europa

Urednik: A.P.


Image: PR

U dupkom punoj dvorani zagrebačkog kina Europa u subotu, 14. studenog otvoreno je trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala, koje će tijekom devet festivalskih dana, sve do nedjelje, 22. studenog, svim filmoljupcima donijeti preko stotinu filmova u 12 različitih programa

U ime organizatora publici se obratio direktor festivala Boris T. Matić koji je, uz brojne filmske atrakcije koje u narednim danima očekuju posjetitelje, naglasio i edukativne sadržaje u okviru programa Industrija. Festival se ove godine prvi put održava u studenom (umjesto, kao dosad, u listopadu), i to zbog, kako je naglasio Matić, ''usuglašavanja termina s nekoliko svjetskih A festivala i zbog suradnje s kolegama u Ljubljani, gdje je festival već počeo''. Izvršni direktor Hrvoje Laurenta pozvao je gledatelje da u idućih osam dana posjete neku od brojnih projekcija, predavanja i predstavljanja, te da očekuju druženje i dobru zabavu, a festival je službeno otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

Milan Bandić

Prije projekcije filma dodijeljena je godišnja Nagrada Albert Kapović koju šestu godinu zaredom na ZFF-u dodjeljuje Hrvatska udruga producenata. Nagrada, koja nosi ime prerano preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra, dodjeljuje se osobama čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Ove je godine ovo priznanje dodijeljeno Vanji Andrijević, producentici iz zagrebačke tvrtke Bonobostudio specijalizirane za produkciju i distribuciju animiranih i eksperimentalnih filmova.

Hrvoje Laurenta, Boris T. Matić

Filmski dio programa započeo je projekcijom islandskog filma Ovnovi, jednim od trinaest cjelovečernjih ostvarenja koji se ove godine natječu za glavnu festivalsku nagradu, Zlatna kolica, a uoči projekcije priređena je prava mala filmska poslastica: projekcija najstarijeg filmskog zapisa o Zagrebu (iz 1911. godine) uz živu glazbenu pratnju. Filmsku publiku pozdravilo je i dvoje glavnih glumaca iz filma Ovnovi - Sigurður Sigurjónsson i Theodór Júlíusson.

Tihana Lazović

Osim što ove godine ZFF traje duže no ikad, rekorde drži i u ukupnom broju filmskih ostvarenja, koje će posjetitelji u narednim danima moći gledati u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru, Dokukinu KIC i Akademiji dramske umjetnosti.

zff

zff

zff

Related articles

Buro 24/7 Selection

više