Traži

Otvoreno je 6. izdanje Zagreb Design Weeka

Otvoreno je 6. izdanje Zagreb Design Weeka

Traje do 12. svibnja

Urednik: BURO.


Fotografija: Karla Jurić,
Matej Jurčević

Jučer je započeo šesti po redu Zagreb Design Week te su na otvorenju dodijeljene i nagrade za najbolji dizajn - ove godine otišle su u ženske ruke. Ovaj veliki svečani trenutak otvorio je direktor ZGDW-a Daniel Tomičić, a osim organizatora, ceremoniju otvorenja uveličale su i Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba u ime gradonačelnika Milana Bandića, savjetnik ministar iz Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu Grzegorz Gawin, Ewa Solarz, kustosica izložbe ABC poljskog dizajna, i Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Tema ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka je "Nova budućnost / Changing the game". Država partner - Poljska, predstavlja se izložbom ABC poljskog dizajna, Urbanim prototipovima i filmskim projekcijama, dok će posjetitelji moći vidjeti i izložbu posvećenu 100 godina Bauhausa - najutjecajnije škole za dizajn na svijetu. Život i život nakon smrti naziv je izložbe Paule Šantić koja će se prikazati proces rasta, konzumacije, umiranja i novog života hrane u drugim, neočekivanim oblicima. U tjednu dizajna predstavit će se oko 400 izlagača iz cijelog svijeta, a neki od eksponata osvajali su i brojne svjetske nagrade.

Ovogodišnje ZGDW nagrade dobili su Ivana Preiss za klupu za dojenje Heer, Petra Salarić za sustav dijeljenja hrane Fooda i glavnu nagradu Ines Vlahović za termičku ambalažu Seaweed Wrap. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla / Hala V u prizemlju se nalazi pop-up concept store s najbolje dizajniranim proizvodima na hrvatskom tržištu, od namještaja do mode i nakita, a na katu je pet izložbi. Najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu donosi niz predavanja, radionica, panele i filmskih projekcije, a osim toga, u vanjskom prostoru otvoren je i Dizajn park koji će posjetiteljima omogućiti druženje uz glazbu. Tjedan dizajna traje do 12. svibnja na 17 lokacija diljem Zagreba od kojih mnoge pripremaju partyje, organiziraju premijere i cocktaile.

više