Search

Ove filmove nemojte propustiti na Human Rights Film Festivalu u Zagrebu

Ove filmove nemojte propustiti na Human Rights Film Festivalu u Zagrebu

"Zimski san", "Pogled tišine" i "Potraga za Felom"

BURO.


Image: PR

Dvanaesti put zaredom Human Rights Film Festival (HRFF) poticat će javnost na razmišljanje i djelovanje.

Glavni filmski program uključuje više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najnovijeg datuma, a neki od najzapaženijih filmova godine bit će premijerno prikazani na 12. HRFF-u. Evo izbora najboljih naslova koje nemojte propustiti ove godine.

Zimski san - nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu


"Zimski san" ("Winter Sleep"), redatelja Nuri Bilge Ceylana, hipnotički je portret ljudi primoranih da se suoče s onim što zaista jesu, prvi film "anadolskog Čehova" nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu te je zvanični kandidat Turske za Oskara. Aydin, sredovječni bivši glumac, sa svojom mladom ženom Nihal vodi mali hotel u planinama Kapadokije. Njihov brak je pun nesuglasica, a dodatnu tenziju donosi i Aydinova nedavno razvedena sestra. S dolaskom zime i prvog snijega, hotel postaje sklonište od hladnoće, ali i kavez iz kojeg ne mogu pobjeći i u kojem se njihova netrpeljivost i mržnja još više rasplamsavaju.

Pogled tišine - posebna nagrada žirija na filmskom festivalu u Veneciji

Čin ubijanja razotkrio je posljedice građenja svakodnevne stvarnosti na teroru i laži. "Pogled tišine" ("The Look of Silence") istražuje kako je to biti preživjeli u takvoj stvarnosti. Snimanje bilo kojeg filma o preživjelima genocida znači hodati minskim poljem klišeja od kojih većina služi za stvaranje herojskog (ako ne i svetačkog) protagoniste s kojim se možemo identificirati. Nuđenje, dakle, lažne sigurnosti da u moralnoj katastrofi zvjerstava, mi nismo poput počinitelja. No predstavljajući preživjele kao svece, kako bi sebe uvjerili kako smo dobri, sredstvo je samozavaravanja. To je uvreda za preživjele i ne pomaže u razumijevanju života slomljenog masovnim zločinima i ušutkanog terorom. Za kretanje kroz takvo minsko polje klišeja morali smo istražiti tišinu samu. "Pogled tišine" je poema o tišini rođenoj terorom - pjesma o nužnosti razbijanja šutnje, ali i poema o traumi koja se javlja kada je tišina jednom prekinuta. "Možda je film spomenik šutnji - podsjetnik da iako želimo zaboraviti, pogledati na drugu stranu i razmišljati o drugim stvarima ništa neće spojiti ono što je jednom razbijeno. Ništa neće probuditi mrtve. Moramo se zaustaviti, priznati uništene živote, prisiliti se slušati tišinu koja je uslijedila", istaknuo je redatelj filma Joshua Oppenheimer.

"Pogled tišine" osvojio je nagradu Fipresci, nagradu Fedeora, Zlatni miš, nominiran je za Zlatnog lava, a dobio je i posebnu veliku nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu 2014.

Potraga za Felom - inspiracija za političke pokrete

"Potraga za Felom" ("Finding Fela") je priča o životu Fele Kutija, njegovoj glazbi i njegovom društvenom i političkom značaju. Odgovoran za stvaranje novog muzičkog pokreta - Afrobeat, koristio je glazbu kao platformu za izražavanje svojih revolucionarnih stavova spram diktatorske nigerijske vlade iz 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka. Moć Feline poruke potpuno je aktualna i danas te inspirira brojne političke pokrete potlačenih u borbi za slobodu. Alex Gibney je dokumentarist koji već godinama nudi beskompromisni pogled na politiku u Americi. Za film "Taksijem u zonu sumraka" 2009. godine nagrađen je Oskarom.

12. Human Rights Film Festival održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa u Zagrebu, kinu Tuškanac i Dokukinu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više