Search

Ovog vikenda počinje nova sezona dobrih filmova u Zagrebu

Ovog vikenda počinje nova sezona dobrih filmova u Zagrebu

Projekcijom višestruko nagrađivanog dokumentarca


Image: PR

Fascinantan dokumentarac Wima Wendersa otvara novu sezonu Dokukina KIC

Ovog vikenda, točnije u subotu 5. rujna pogledajte sjajan film "Sol zemlje" redatelja Wima Wendersa i J. R. Salgada o životu i radu slavnog brazilskog fotografa Sebastiãa Salgada. Ovaj fascinantni dokumentarac nominiran je za Oscara, osvojio je tri nagrade u Cannesu, te francusku nacionalnu nagradu Cesar za najbolji dokumentarni film. Projekcija se održava u sklopu sedmog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida i time otvara još jednu dokumentarnu sezonu Dokukina KIC.

Sedmo izdanje Organa Vida od 3. do 18. rujna obrađuje temu "Granice", a obilježit će ga brojne izložbe, projekcije, radionice i razgovori o fotografiji koji će se održavati od Galerije Klovićevi Dvori i Kule Lotoršćak do Dokukina KIC, Galerije Miroslav Kraljević i Studija Dizajna. Suradnja s Dokukinom KIC donosi film "Sol zemlje" koji portretira glasovitog, višestruko nagrađivanog, brazilskog fotografa Sebastiãa Salgada, čovjeka čiji je objektiv svjedočio velikim povijesnim događajima od internacionalnih konflikata, egzodusa pa do istraživanja netaknutih predjela divlje flore i faune. Svojim subjektima prilazi bez nametanja, s dozom empatije i poniznosti, bilježeći najintimnije ljudske trenutke otkrivajući karakter naše rase.

Ovog vikenda počinje nova sezona dobrih filmova u Zagrebu (фото 1)

Salgado je autor zapanjujućih fotografija iz Južne Amerike, Afrike i Srednje Europe koje odaju priznanje narodima koji su obezvlašteni. Wenders u filmu kaže da je suosjećanje Salgadu osnovno pokretačko gorivo, a da je za njega čovječanstvo sol, odnosno začin zemlje.

Film "Sol zemlje" osvojio je tri nagrade prošlogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, francusku nacionalnu nagradu Cezar za najbolji dokumentarni film te je u svojoj karijeri proputovao preko stotinu država i dotaknuo svaki kutak Zemlje, a bio je i ovogodišnji kandidat za prestižnu nagradu Oscar. Ukoliko još niste, svakako pogledajte ovaj zapanjujuć dokumentarac.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više