Search

Petak navečer rezervirajte za omiljenu Noć u muzeju

Petak navečer rezervirajte za omiljenu Noć u muzeju

27. siječnja od 18 sati do 1 sat ujutro


Image: PR

Ove godine tema je "Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo", a cilj je popularizacija glazbene baštine i njezine muzealizacije

Kao i svake godine, Noć muzeja omiljena je manifestacija koja na par sati otvara vrata raznih muzeja, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija u Hrvatskoj. Tako svi posjetitelji sutra, u petak, od 18 sati do 1 sat ujutro mogu besplatno razgledati i sudjelovati u raznolikosti likovnih, glazbenih i obrazovnih sadržaja.

Inače, pod naslovom "Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo", kroz brojna programska događanja najavljena za Noć muzeja 2017., istaknut će se važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne glazbene baštine koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju u svojim zbirkama, kao i značaj glazbe i njenih stvaratelja u povijesti i u suvremenom društvu.

U Noći muzeja 2017. očekujemo predstavljanje fundusa zbirki i tematskih izložbi posvećenih glazbi i glazbenicima - skladateljima, dirigentima, pedagozima, izvođačima i drugim stvarateljima, kao i ukazivanje na utjecaje pojedinih glazbenika na društvena događanja u povijesti i u suvremenosti. Tijekom proteklih godina glazba je bila dio programa Noći muzeja, od etno-napjeva, koncerata klasične glazbe do širokog spektra suvremenih glazbenih izričaja, i uvijek se potvrđivala povezanost glazbe i muzeja. Usprkos bogatoj glazbenoj baštini i određenim poticajima, u Hrvatskoj još nije zaživio muzej glazbe pa je tako tema Noći muzeja 2017. svojevrstan prilog takvim hvalevrijednim nastojanjima.

Petak navečer rezervirajte za omiljenu Noć u muzeju (фото 1)

Spomenimo i kako samo u Zagrebu sudjeluju trideset i četiri muzeja, a između ostalog imat ćete tako priliku pogledati Dinosaure u Oktogonu, a u Umjetničkom paviljonu vas čekaju izložena djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Naste Rojc, Slave Raškaj, Anke Krizmanić, Miroslava Kraljevića. Tu je i Papandopulo u HAZU, kao i "Post scriptum" izložba o razvijanju umijeća pisanja u Arheološkom  muzeju.

Muzej grada Zagreba prigodno će popularizirati Zbirku mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera, urarskog majstora koji je prikupio jedinstvenu kolekciju aparata izrađenih u razdoblju od 1814. do 1914. godine. U Klovićevim dvorima posjetitelji će pak moći razgledati izložbu "Misterij metamorfoza" u sklopu koje je predstavljeno pedeset godina rada Dimitrija Popovića. Postavljena su djela i iz ciklusa posvećenima Salvadoru Daliju, Danteu Alighieriju, Sigmundu Freudu, Leonardu da Vinciju… i ovo je samo uvertira u zagrebački segment, a jednako bogat sadržaj nude i drugi hrvatski gradovi čija događanja i ponudu možete pronaći na interaktivnoj mapi Noći muzeja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više