Search

Početak jeseni rezervirajte za odlične francuske filmove

Početak jeseni rezervirajte za odlične francuske filmove

Rendez-vous au cinéma


Image: PR

2. Rendez-vous au cinéma otvara se 1. listopada projekcijom kultnog naslova u režiji Jean-Luc Godarda: "Ludi Pierrot" i trajat će do 1. studenog

Nakon uspješne prošlogodišnje suradnje s Francuskim institutom i manifestacijom Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, u nezavisnim kinima Kino mreže i ovog će listopada igrati francuski filmovi u programu nazvanom Rendez-vous au cinéma. Na programu su novi francuski filmovi, klasici i jedan vrlo lijepi crtani film za najmlađe, a 2. Rendez-vous au cinéma otvara se projekcijom kultnog naslova u režiji Jean-Luc Godarda: "Ludi Pierrot!"

"Ludi Pierrot" (Pierrot le fou) nastao je 1965. godine, prema romanu Opsesija Lionela Whitea, a prati Ferdinanda Griffona (Jean-Paul Belmondo) koji jednog dana napušta suprugu i djecu te s bivšom djevojkom Marianne (Anna Karina) kreće prema jugu. Marianne pak proganjaju gangsteri, a niz pljački, ubojstava i prijevara neizbježno vode tragičnom kraju. Projekcija Ludog Pierotta održat će se istodobno u subotu 1. listopada u osam nezavisnih kina (Samobor, Velika Gorica, Kutina, Prelog, Zabok, Pazin, Novska i zagrebačkom Kinu Europa).

Na programu je još jedan klasik, komedija "Praznik" (Jour de fête) Jacquesa Tatija iz 1949. godine. Tati glumi Françoisa, poštara u malom francuskom provincijskom gradiću. Iako dobronamjeran i spreman pomoći, često je predmet poruga stanovnicima gradića. Nakon što pogleda film o učinkovitosti poštanske službe u SAD-u, François odlučuje postati uspješan kao i američki poštari.

Ostatak programa Rendez-vous au cinéma čine noviji francuski naslovi: "Sjećanja" (Les souvenirs) u režiji Jean-Paul Rouvea, dirljiva komedija o odnosu unuka i bake; "Hipokrat" (Hippocrate) u režiji Thomasa Liltija, o mladom liječniku koji se na stažiranju suočava sa strahom i granicama svojih mogućnosti; komedija "Kao avion" (Comme un avion) u režiji Bruna Podalydèsa, o 50-godišnjem Michelu koji se sprema u avanturu sa svojim kajakom; "Fatima" u režiji Philippea Faucona, drama o imigrantici iz Maroka koja jedva govori francuski i odgaja dvije kćeri tinejdžerke u Lyonu, te dječji animirani film "Gus - mala ptica, veliko putovanje" (Gus - Petit oiseau, grand voyage) u režiji Christiana De Vita, o herojskom putovanju nevjerojatne žute ptičice koja prelazi put od malenog siročeta bez obitelji, koje nikada nije napustilo gnijezdo, do vođe jata na putu za jug.

Mjesec francuskih filmova Rendez-vous au cinéma odvijat će se u 20 nezavisnih kina Kino mreže od 1. listopada do 1. studenog, a na službenoj Facebook stranici pronađite sve ostale informacije. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više