Search

Počinje još jedan Animafest Zagreb!

Počinje još jedan Animafest Zagreb!

Najnoviji trendovi i stilovi suvremene animacije


25. Svjetski festival animiranog filma, Animafest Zagreb otvara se u utorak, 9. lipnja, u 19.30 u kinu Europa, te će za samo otvorenje prikazati čak osam kratkometražnih animiranih filmova različitih tema i tehnika, koji će najaviti izuzetnu raznovrsnost ovog festivalskog izdanja

Ovogodišnji Animafest će u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol od 9. do 14. lipnja donijeti više od 300 izvrsnih kratkometražnih i dugometražnih filmova.

Valja naglasiti da će brojni od njih imati svjetske premijere, kao što su primjerice "Lucy" autora Everta de Beijera koji je na Animafestu već dvaput nagrađen, zatim "Morsko dijete", "Paradoks", "Maslačak" i drugi. Među naslovima se skrivaju brojni koji su već osvojili nagrade na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, kao i kandidati za Oscara, kakav je primjerice film "Pjesma mora" autora Tomma Moorea, koji se novinarima obratio putem Skypea te izrazio uzbuđenje što ponovno posjećuje Animafest. Filmove iz programa uvjetno se može podijeliti po četiri tematske linije, kako su to učinili Daniel Šuljić i Vjera Matković. Bili bi to filmovi velikih autora, zatim filmovi koji sugeriraju dobro raspoloženje (tzv. feel-good), animirane inovacije i eksperimenti te društveno-politički filmovi.

Počinje još jedan Animafest Zagreb! (фото 1)
Među filmovima velikih autora nalazi se kratkometražni "Gospodar Riha Unta", kombinacija lutka-filma i računalne animacije, odnosno priča o psu čijeg je gospodara zamijenio hiroviti majmun. Spomenimo također i kratkometražni "Piloti na povratku kući", postmodernističku preradu zbivanja iz "Malog princa" Priita i Olge Pärn, ili gorko-slatku priču o prijateljima astronautima "Ne možemo živjeti bez kozmosa Konstantina Bronzita". Među velikim je autorima i Paul Driessen koji se predstavlja s novim kratkometražnim filmom "Mačka susreće psa", u kojem čovjekoliki pas i njegov alter ego te čovjekolika mačka i njen alter ego krivudaju kroz alternativne realnosti koje se međusobno presijecaju.

Počinje još jedan Animafest Zagreb! (фото 2)
Dobru bi zabavu trebao garantirati za Oscara nominiran kratkometražni "Singl života" (Job, Joris & Marieke), o životu kao pjesmi (ploči) koju ne možeš premotati unatrag. I legendarni američki autor Bill Plympton ima novi film u programu Animafesta, dugometražni "Preljubnik", o muškarcu i ženi koji nakon slučajnog susreta započinju romansu. Feel-good je i kratkometražni "Robovi glazbe" Williama Garratta, s lucidnim prizorom različitih publika koje isto tako različito reagiraju na koncertima svojih omiljenih izvođača, a svakako spomenimo i "Moj Moulton i ja" Oscarovke Torill Kove, o frustracijama tinejdžerke koje izaziva njena proto-hipsterska obitelj.

Počinje još jedan Animafest Zagreb! (фото 3)

Sve se navedene četiri tematske linije mogu naći i u filmovima objedinjenima ovogodišnjom tematskom okosnicom, "Alisom u zemlji čudesa" Lewisa Carrolla, književnim klasikom objavljenim prije ravno 150 godina koji animatore inspirira i dan-danas. Alisu gledamo u dugometražnim adaptacijama među kojima svakako valja izdvojiti jedan od najuspješnijih Disneyjevih dugometražnih klasika, "Alisa u zemlji čudesa" iz 1951., koji će mnogi prvi put imati prilike vidjeti na velikom platnu. 

Program Majstori animacije povest će na putovanje kroz bližu i dalju povijest animiranog filma, a preporučujemo ga svima koji žele stvoriti ili utvrditi temelje. Za početak svakako treba pogledati filmove Michela Ocelota, francuskog velikana animiranog filma te "pjesnika animacije i istraživača medija" koji će na dan otvorenja festivala primiti Animafestovu Nagradu za životno djelo. 
Hrvatski majstor animacije kojem se ove godine posvećujemo bit će Zlatko Bourek, autor koji od početaka svoje karijere figurira kao osobito markantna autorska pojava. Oni koji ga još nisu upoznali sad to mogu učiniti putem sedam njegovih filmova iz 60-ih i 70-ih. Poseban fokus Borivoj Dovniković Bordo, kao selektor programa Hrvatski animirani film, ove godine stavlja na uzbudljive 1966. i 1967. godine. Od stranih autora, u programu 3 x 3 predstavljamo već spomenutog veterana stop-animacije Riha Unta iz Estonije, zatim neokrunjenu kraljicu indie animacije Signe Baumane iz New Yorka/Latvije te Francuza Calvina Antoinea Blandina.

Počinje još jedan Animafest Zagreb! (фото 4)
Bit će prilike i za uvid u austrijske animacijske eksperimente, od radova pionira austrijske nezavisne animacije do najaktualnijih radova. Tradicionalno donosimo i pregled filmova koji su konkurirali za nagradu Cartoon d'Or 2014., strukovnu nagradu za najbolji europski kratki animirani film godine, kao i najzanimljivije animirane glazbene spotove (program Kino za uši).

Ulaznice za festival u pretprodaji mogu se kupiti putem sustava Entrio (online i na prodajnim mjestima), te tijekom festivala u svim festivalskim kinima. U prodaji su i festivalske iskaznice, Animate, koje omogućuju ulaz na sve festivalske projekcije, te Obiteljske za sve projekcije primjerene djeci. Ulaz je besplatan na Natjecanje studentskog filma, Animafest Pro i popratna događanja.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više