Search

Pogledajte nagrađivane dokumentarce koji su šokirali istinom

Pogledajte nagrađivane dokumentarce koji su šokirali istinom

Počinje revija dokumentarnog filma "Skriveno – otkriveno"


Zviždači, ubojice i čudni ljudi iz podruma, odnosno sve ono o čemu se (ne) govori, čeka vas na reviji dokumentarnih hitova "Skriveno – otkriveno" u kinu Europa

Hrvatskom premijerom, upravo Oscarom ovjenčanog dokumentarca "Citizenfour" Laure Poitras, koja će se održati 19. travnja u kinu Europa u Zagrebu, službeno će biti otvorena Revija dokumentarnih hitova godine "Skriveno – otkriveno" koju će ugostiti više od 30 kina u Hrvatskoj. Društvo će mu praviti još dva velika dokumentarca, "U podrumu", poznatog austrijskog redatelja Ulricha Seidla i "Pogled tišine", nova uspješnica Joshue Oppenheimera, redatelja koji je svojim prošlim filmom "Čin smaknuća" ("The Act of Killing") pomeo svjetsku dokumentarnu scenu. 

Velikan austrijske kinematografije Ulrich Seidla napravio je šokantan dokumentarac "U podrumu", nakon kojeg je nemoguće ne pomisliti na Josefa Fritzla i Wolfganga Priklopila čiji su zločini stravičnog zatočenja mladih žena u svojim podrumima potaknuli austrijske političke lidere da strahuju za međunarodnu sliku zemlje. No film nije o tome. Austrijski podrumi skrivaju mnogo više toga, a redatelj pažljivo i na momente duhovito odmata sve bizarnosti, hobije i opsesije svojih sugrađana i majstorski uranja u podzemne slojeve austrijske duše.

Nakon za Oscara nominiranog "Čina smaknuća" (najbolji dokumentarac 2013. godine), Joshue Oppenheimera snimio je još jedan fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih, film "Pogled tišine". Njegov nevjerojatno blizak pristup protagonistima u izuzetno raslojenom i politikom opterećenom društvu rezultirao je snažnim vizualnim ostvarenjem o najskrivenijim dijelovima povijesti zemlje opterećene krvavom prošlošću. Suočiti se s njom nije nimalo lako, no Oppenheimer je pred kameru uspio dovesti i naručioce i direktne izvršioce, kao i obitelji žrtava i na vidjelo iznio stranicu povijesti o kojoj se godinama otvoreno laže.

Revija dokumentarnih hitova "Skriveno – otkriveno" počinje u Zagrebu 19. travnja, a filmove ćete moći pogledati u kinu Europa i Dokukinu s mogućnošću kupnje posebnih paketa ulaznica za sva tri filma. Nakon Zagreba, filmove će vidjeti publika u 30-ak hrvatskih gradova. Detaljne najave projekcija pratite na stranici restartlabel.net i na Facebook stranici Baš volim dokumentarce.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više