Search

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku

Od 11. do 20. svibnja


Image: PR

Stoljetna tradicija češkog dizajna premijerno će biti predstavljena hrvatskoj publici u sklopu ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka

Izložba "Priča o češkom dizajnu" s podnaslovom "Od kubizma do XXI stoljeća" nastala je kako bi se obilježilo 100 godina osnutka čehoslovačke republike te slavi dizajn svakodnevnih predmeta koji su pratili ljude u Čehoslovačkoj i Češkoj tijekom čitavog stoljeća. Dizajn je fenomen koji intenzivno odražava društvena i politička kretanja svoga vremena.

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku (фото 1)

Ova izložba nudi pogled u čehoslovačku i češku prošlost kroz prizmu dizajna, nudi nam pogled na društveno uređenje države i interese njezinih stanovnika. Češki dizajn temelji se na kvalitetnom umjetničko - obrtničkom radu, češkoj inovativnosti i tradicionalno kvalitetnim materijalima. Njegova je tradicija stogodišnja i na glasu je u cijelom svijetu. U povijesti svjetskog dizajna ostavio je traga u nekoliko epoha, bilo da se radi o kubizmu ili svjetskoj izložbi Expo 58.

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku (фото 2)

Svjetska premijera izložbe bit će u Milanu na najvećem svjetskom festivalu dizajna, Milano Design Week, odakle putuje u poljski Muzej dizajna, Dvorac Cieszyn, da bi 11. do 20. svibnja gostovala na Zagreb Design Weeku. Izložba je organizirana u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke. Izložba će biti predstavljena i na mjestu samog proglašenja samostalne Čehoslovačke - u palači Veleposlanstva Republike Češke u Parizu. Ovdje će biti  izložena od 7.6. do 30.8.2018. 

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku (фото 3)

U drugoj polovici godine izložba će biti predstavljena u Helsinkiju (Helsinki Design Week), u Sofiji, Budimpešti, a krajem godine u Bratislavi. Sljedeće godine izložba kreće put Beča i Münchena.

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku (фото 4)

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku (фото 5)

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku (фото 6)

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku (фото 7)

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više