Search

Predstavljen prošireni postav izložbe \"Nikola Tesla – Mind from the Future\"

Predstavljen prošireni postav izložbe "Nikola Tesla – Mind from the Future"

Lijepe vijesti

Tekst: BURO.


Image: PR

Obogaćivanje postava izložbe posjetiteljima nudi 30-ak novih, međunarodnih uradaka inspiriranih Teslom...

Najveća hrvatska multimedijska izložba "Nikola Tesla – Mind from the Future" suradnjom autorice i kustosice izložbe, Helene Bulaje Madunić, sa španjolskim kustosima, Miguelom Ángelom Delgadom i Maríjom Santoyo, proširila je svoj postav u Meštrovićevom paviljonu. Obogaćivanje postava izložbe posjetiteljima nudi 30-ak novih, međunarodnih uradaka inspiriranih Teslom - od ilustrativnih portreta preko stripova do animiranih, igranih i kratkih filmova autora iz čitavog svijeta. Upravo je to ono što genijalca iz Smiljana postavlja kao inspiraciju, odnosno stvarnog heroja neutaživog stvaralačkog impulsa. Autorica i dvoje istaknutih suradnika predstavili su novi dio izložbe i rekli ponešto o sebi i radovima inspiriranim Teslom koji su dio njihova umjetničkog opusa. 

Predstavljen prošireni postav izložbe "Nikola Tesla – Mind from the Future" (фото 1)

Španjolski kustosi, Miguel Ángel Delgado i María Santoyo, 2014. godine su u Madridu postavili prvu veliku biografsku izložbu o Nikoli Tesli pod nazivom "Nikola Tesla. Suyo es el futuro", koja je uključivala i TESLA POP sekciju u sklopu koje je bio prikazan isječak iz filma "Mehaničke figure_Inspirirani Teslom", autorice i kustosice izložbe u Zagrebu, Helene Bulaje Madunić. U sklopu te izložbe prikazan je i kratki film Branislava Brkića, "Tesla and the Lamplighter". Izložba "Nikola Tesla. Suyo es el futuro" je od 2015. godine na velikoj međunarodnoj turneji te je predstavljena diljem svijeta, a posebnu je pozornost izazvala u Argentini i Meksiku. 

Predstavljen prošireni postav izložbe "Nikola Tesla – Mind from the Future" (фото 2)

Uspješna suradnja na izložbi "Nikola Tesla. Suyo es el futuro" nastavila se i na izložbi "Nikola Tesla – Mind from the Future" pa su tako Delgado i Santyo sudjelovali kao savjetnici i kustosi, dok je Bulaja Madunić, nakon izložbe u Madridu, s Brkićem nastavila surađivati kao producentica i art direktorica u okviru njegova dugometražnog animiranog filma i videoigre "Tesla – The Invention of a Dream", koji je za potrebe izložbe "Nikola Tesla – Mind from the Future" prenamijenjen u interaktivno kazalište koje posjetitelje uvodi u nadrealni svijet futurističkog animiranog 3D filma. Miguel Á. Delgado autor je i romana inspiriranog Teslom, "Tesla y la conspiración de la luz" kojeg je objavio 2014. godine, a izložbi "Nikola Tesla – Mind from the Future" pridonio je dvjema selekcijama suvremenih portreta Nikole Tesle. Selekcija Pop Tesla obuhvaća kolekciju grafičkih portreta Nikole Tesle, dok selekcija Kino – Tesla predstavlja kratke filmove inspirirane Teslom koji uključuju i spomenuti film Branislava Brkića, "Tesla and the Lamplighter", specifičan po tome što je jedan od prvih regionalnih filmova koji je 2014. godine financiran putem kickstarter kampanje. 

Predstavljen prošireni postav izložbe "Nikola Tesla – Mind from the Future" (фото 3)

Ovaj dodatak, iznimno posjećenoj multimedijskoj izložbi, posjetiteljima će pružiti još bolji uvid u raznolikost promišljanja Tesle, ne samo kao neprikosnovene znanstvene ličnosti, već i kao persone koja djeluje kao vječita inspiracija u umjetničkom stvaralaštvu. Potvrda je to da je Nikola Tesla "perpetuum mobile" promišljanja, umjetničkog djelovanja, originalnosti, Prometej svjetske alternativne neovisne umjetničke i filmske scene te nepresušni izvor inspiracije. Izložba "Nikola Tesla – Mind from the Future" u Meštrovićevom je paviljonu otvorena do 20. ožujka 2018. godine i nove posjetitelje, ova najveća i najoriginalnija izložba u regiji, širom otvorenih vrata čeka u svojoj proširenoj verziji.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više