Search

Premijera zanimljive plesne predstave u ZKM-u

Premijera zanimljive plesne predstave u ZKM-u

"Horizont događaja"


Image: Neven Petrović

Plesna umjetnica Martina Nevistić, koja autorski djeluje kroz umjetničku organizaciju O.N.E., premijerno će 26. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih izvesti predstavu "Horizont događaja" u okviru Festivala Perforacije

Horizont događaja naziv je za sferičnu površinu koja označava granice crne rupe, kozmičkog tijela u koje je moguće ući, ali je nemoguće izaći. Na Horizontu događaja ne postoje pravila, postoje procesi, međuovisnosti, gibanja, privlačenja, akcije, reakcije, naponi i pulsiranja. Polazišne točke za predstavu su anatomska analogija pokretanja te zakoni fizike. "Tijelo smo doveli u pogon u minimalnom i maksimalnom radu, kroz različite dinamike i kvalitete, pri čemu je nastala paleta pokretanja", kaže Nevistić i dodaje kako na tijelo gleda kao na oblik, a u međuovisnosti s drugim oblicima u predstavi nastaju pulsacije asocirajući na svojevrsni organizam.

Premijera zanimljive plesne predstave u ZKM-u (фото 1)

Predstava "Horizont događaja" se u već prepoznatljivom, vizualno atraktivnom stilu Nevistićeve bavi preoblikovanjem odnosa prostora, vremena i tijela, stvarajući atmosferu neke druge dimenzije, nekog udaljenog svijeta, koji je ujedno i blizak. Poetikom plesa koja izlazi iz klasičnih okvira kazališnog prikaza, "Horizont događaja" manipulira percepcijom gledatelja i ne daje jasnu namjeru i značenja, već nastoji pružiti uvid u nadrealan, a istovremeno prisan svijet na granici osjetnog.

Premijera zanimljive plesne predstave u ZKM-u (фото 2)

U predstavi uz autoricu plešu Petra Chelfi i Ivana Pavlović, a predstava je realizirana u koprodukciji s Festivalom Perforacije i Udrugom Domino te sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Premijera će se održati u petak, 26. lipnja 2015. u 21 sat u ZKM-ovoj dvorani Polanec, u sklopu Festivala Perforacije, dok će repriza biti u ponedjeljak 29. lipnja u 20 sati.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više