Search

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb

Traje do nedjelje, 17. lipnja


Image: PR

Jučer je otvoren treći Dizajn Distrikt Zagreb koji traje do nedjelje 17. lipnja. U tom će periodu četvrt oko Martićeve ulice festivalski program preobraziti u epicentar kreativnosti u kojem uživaju i stanovnici i posjetitelji.  Najveći podržavatelj festivala već treću je godinu upravo Turistička zajednica grada Zagreba čija je direktorica, Martina Bienenfeld povodom otvorenja izjavila: "Mi smo prepoznali projekt Design District Zagreb od samog početka jer on na jedan originalan, drugačiji i inovativan način stvara priliku za upoznavanje s novim rješenjima, kreativnim promišljanjima te multidisciplinarnim pristupima autorskih projekata. DDZ se u vrlo kratkom roku potvrdio kao idealna platforma za dodatno stvaranje svijesti o važnosti uključivanja kreativnih inicijativa u turizam, gospodarstvo, ali i društvo općenito te stvara dodatnu vrijednost samog doživljaja Zagreba kako njegovim posjetiteljima, tako i njegovim sugrađanima." 

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 1)

Ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek posjetila je festival već prvoga dana i prošetala glavnim lokacijama u društvu tajnice Kabineta ministrice Ane Perišić Mijić, načelnice Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevenom Tudor Perković i kreativne direktorice festivala Ire Payer. Posjetila je DDZ market smješten u Ratkajevom prolazu te izložbe "Lokalni putevi" i "Reboot: Iza kulisa napretka" u Staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici. "Design District je i ove kao i prethodnih godina postavio neke nove standarde u koncepciji i realizaciji projekata u kulturi. Svojom otvorenošću, istraživačkom metodom, uključivošću kao premisom djelovanja, energijom usmjerenom na umrežavanje i povezivanje, aktiviranjem zajednice, oživljavanjem zanemarenih i stvaranjem novih sadržaja, projekt gotovo kao da operira obrnutom magijom, nevidljivo čini vidljivim, zaboravljeno ponovo prisutnim", izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 2)

Dizajn Distrikt Zagreb transformirao je prostore Stare vojne bolnice u Vlaškoj 87 programom lokalnih puteva na prvom katu katovima koja predstavlja dvadesetak projekta s područja dizajna, arhitekture, urbanizma, grafike, stripa, fotografije i videa. Na istu se temu u prizemlju nadovezuje izložba "Reboot: Iza kulisa napretka" koja prikazuje ključne proizvode i proizvodne procese 11 regionalnih dizajn-brendova. Za subotu, 15. lipnja, najavljeno je i otvaranje izložbe redizajniranih proizvoda s radionice Hacking IKEA na temu Ravnopravnost je bolja za sve. Dani hrvatskog filma pripremili su dokumentarno-igrani program Filmska dvorišta čije će se projekcije održavati upravo u dvorištu Stare vojne bolnice, dok će ljubitelje filmske umjetnosti sigurno će razveseliti i Skrivena projekcija Motovun Film Festivala za koju se mogu prijaviti, a čija će se lokacija otkriti zadnji dan festivala.

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 3)

Građani u Ratkajevom prolazu mogu upoznati vrlo zanimljive lokalne projekte u sklopu DDZ marketa, odmarati se i družiti na zeleno-cvjetnoj instalaciji Baustella, te se zabavljati uz vrhunski glazbeni program. Lokalni partneri glavna su snaga festivala Dizajn Distrikta Zagreb, a među njima se izdvaja Booksa koja je još jučer otvorila Sajam malih izdavača i program Booksa u parku. Na tom tragu je i program arhitektonskog studija Pulsar, koji će na svojem balkonu u Bulićevoj, u petak navečer održati koncert grupe Ljetno kino. Od privremenih prostornih intervencija, osim nezaobilazne Baustelle, svakako vrijedi posjetiti i funkcionalnu instalaciju Space Invader, arhitekta Dine Belamarića, koja je nastala sa željom oživljavanja ovog urbanog prostora i njegove transformacije u mjesto susreta i druženja.

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 4)

Detaljni program festivala može se pratiti na internet stranici Dizajn Distrikt Zagreb, a posjetiteljima će zahvaljujući tvrtki Five u snalaženju kroz bogati program, pored tiskanog kataloga i mape, pomoći i mobilna aplikacija Design District Zagreb, besplatno dostupna prije početka festivala za preuzimanje u Apple i PlayStoreu. Dizajn Distrikt Zagreb održava se u podršku Turističke zajednice grada Zagreba, Ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 5)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 6)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 7)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 8)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 9)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 10)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 11)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 12)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 13)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 14)

Prošećite Dizajn Distriktom ili kako je otvoren festival koji afirmira kreativni Zagreb (фото 15)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više