Search

Proglašeni pobjednici 86. godišnje dodjele nagrada Oscar

Proglašeni pobjednici 86. godišnje dodjele nagrada Oscar

Jesu li se ostvarila sva predviđanja?


Image: Getty Images

Leonardo DiCaprio ili Matthew McConaughey? Lupita Nyong'o ili Jennifer Lawrence? Pogledajte tko je ove godine otišao kući s jednom od najprestižnijih filmskih nagrada

Holivudski Dolby Theater je ove nedjelje ugostio jednu od najiščekivanijih i najuzbudljivijih dodjela nagrada ove godine. Bili su to, naravno, Oscari koji su 86. put u povijesti pronašli svoje vlasnike među nominiranima za najbolje u određenim kategorijama. Gosti su se prvo okupili na crvenom tepihu pokazavši svoje večernje outfite, a zatim se uputili u dvoranu na ceremoniju koju je ove godine vrlo duhovito vodila Ellen DeGeneres.

Proglašeni pobjednici 86. godišnje dodjele nagrada Oscar (фото 1)

U većini kategorija nije bilo nikakvih iznenađenja, mnogi stručnjaci, poznavatelji filma, ali i obični laici mogli su unaprijed pretpostaviti tko će kući odnijeti zlatni kipić. Tako je bilo jasno da će Akademija nagradu za najbolji film ove godine dodijeliti filmu Stevea McQueena "12 godina ropstva". Lupita Nyong'o je zasluženo dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu, iako su se neki možda nadali da će to biti Jennifer Lawrence koja je dobila nagradu BAFTA u istoj kategoriji. U najboljoj ženskoj glavnoj ulozi Akademiju je oduševila Cate Blanchett u filmu "Jasmine French", dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Matthewu McConaugheyu. Mnogi su navijali da to bude Leonardo DiCaprio koji je gotovo cijeli film "Vuk s Wall Streeta" ponio na svojim leđima, no i ove godine je zlatni kipić zaobišao Lea. No, s obzirom na to da Matthew i Jared Leto skupljaju sve nagrade za svoje transformacije u filmu "Dobri dileri iz Dallasa" tako su u ovogodišnju kolekciju dodali i Oscare, a film je zasluženo dobio i nagradu za najbolji make-up.

Proglašeni pobjednici 86. godišnje dodjele nagrada Oscar (фото 2)

Film "Gravitacija" Alfonsa Cuaróna bila je apsolutni pobjednik u većini kategorija za koje je bio nominiran pa je tako Cuarón dobio Oscara za najbolju režiju, za najbolji zvuk i najbolju montažu zvuka, najbolju fotografiju, najbolju montažu, najbolju glazbu i, očekivano, specijalne efekte.

Proglašeni pobjednici 86. godišnje dodjele nagrada Oscar (фото 3)

Proglašeni pobjednici 86. godišnje dodjele nagrada Oscar (фото 4)

Ostatak dodijeljenih nagrada također nije donio prevelika iznenađenja, donosimo vam pun popis u nastavku:

Najbolji dugometražni animirani film: "Ledeno carstvo"

Najbolji kratkometražni animirani film: "Mr. Hublot"

Najbolji strani film: "Velika ljepota" Paola Sorrentina

Najbolji dokumentarni dugometražni film: "20 Feet From Stardom"

Najbolji dokumentarni kratkometražni film: "Glazba je spasila moj život"

Najbolji kratki igrani film: "Helium"

Najbolja pjesma: "Let It Go" iz filma "Ledeno carstvo"

Najbolja scenografija: "Veliki Gatsby"

Najbolji originalni scenarij: "Ona" Spikea Jonzea

Najbolji prilagođeni scenarij: "12 godina ropstva" koji je napisao John Ridley

Proglašeni pobjednici 86. godišnje dodjele nagrada Oscar (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više