Traži

Putovanja kao inspiracija za izložbu Slavena Lunara

Putovanja kao inspiracija za izložbu Slavena Lunara

Izložba "Kontinenti" u galeriji Karas

BURO.


Fotografija: Facebook

"Prikazuje mahom ono što ga je formiralo kao autora i osobu, poput primjerice karikature Matta Groeninga, američkog crtača stripova i animiranih filmova, Nikole Tesle, koji doista spada na oba kontinenta - i američki i europski - a također umjetnike, političare i druge slavne osobe."

Potaknut putovanjima na koja ga često odvode upravo njegovi grafiterski projekti, inspiriran ponajviše nedavnim iskustvom daleke Australije i Novog Zelanda, kao i fascinacijom stranim zemljama i kulturama koju njeguje od najranijeg djetinjstva, poznati zagrebački umjetnik i grafiter Slaven Kosanović Lunar kreirao je novi ciklus platna. Na zgusnutim kompozicijama unutar kvadratnoga formata smješta (naravno) mačke i ostale životinje te osobe iz dalje i bliže prošlosti, ali i sadašnjosti, koje ga asociraju na pojedini kontinent.

Putovanja kao inspiracija za izložbu Slavena Lunara (фото 1)
Svaki je kontinent zbir veoma različitih država (među kojima u ovom slučaju ne postoje granice), povijesti i tradicija pa je odabir određenih predstavnika faune i poznatih ličnosti odraz Slavenovih interesa. Prikazuje mahom ono što ga je formiralo kao autora i osobu, poput primjerice karikature Matta Groeninga, američkog crtača stripova i animiranih filmova, Nikole Tesle, koji doista spada na oba kontinenta - i američki i europski - a također umjetnike, političare i druge slavne osobe. Međutim, ne zaobilazi niti one anonimne, kao što su konkvistador ili andski seljak, grčki policajac ili prosvjednik protiv vlade.

Putovanja kao inspiracija za izložbu Slavena Lunara (фото 2)
Kontinentima pridružuje i osmi. On predstavlja tranzitornu stvarnost svih onih koji prelaze s jednoga na drugi kontinent. To je vječna tema mobilnosti, posebno aktualna danas kada smo zahvaljujući napretku prijevoznih sredstava i komunikacije naoko sve bliži, a zapravo zbor rastućih socijalnih razlika, ranih zabrana i regulacija ulaska u zemlje, sve udaljeniji. Lunar dosljedno stvara i nadograđuje vlastiti imaginarij i bestijarij jer svijet jest zvjerinjak, katkad više, katkad manje divlji i opasan.

Putovanja kao inspiracija za izložbu Slavena Lunara (фото 3)

Broj slika u ovom ciklusu; sedam plus jedan daje osam, broj glavnih strana svijeta zajedno sa sporednima. To je i broj kozmičke ravnoteže, a time, uz zamjetno veselje koje ugrađuje u kompozicije, ma koliko se u njima pojavljivali neveseli momenti, Lunar ukazuje na optimizam i vjeru u obnovu čovjeka i njegova svijeta. Svečano otvorenje je u četvrtak, 8. siječnja u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Karas (Praška 4), a izložbu možete pogledati do 15. siječnja kada slijedi i svečano zatvaranje.

Putovanja kao inspiracija za izložbu Slavena Lunara (фото 4)

Tekst: Barbara Vujanović

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor