Search

Stiže najbolje izdanje umaškog Indirekt festivala dosad

Stiže najbolje izdanje umaškog Indirekt festivala dosad

Najavljeni prvi izvođači


Image: PR

Festival nezavisne umjetnosti, istarski Indirekt, nastavlja svoju misiju otkrivanja skrivenih bisera domaće i strane indie scene. Od 17. do 18. lipnja u pitoresknom Umagu nastavlja se druženje u prijateljskoj atmosferi, pozitivnim ritmovima te nezaobilaznim umjetničko-književnim programom

Festival je iznjedrio sad već afirmirana imena poput Jonathana, Punčki, Lovely Quinces, Pridjeva, Sleepyheadsa, Baden Badena, Vvhile, The Marshmallow Notebooks, The Orange stripsa, Side Projecta i mnogih drugih. Nakon uspješnog jesenskog izleta festivala u susjednoj Srbiji te prošlogodišnjeg proširenja na regionalnu scenu četvrto izdanje Indirekta ide korak dalje.

U Umag nam stiže Theft of October, crnogorski kantautor Denis Balavac, koji je prošle godine izdao i svoj prvi EP pod ovim imenom. EP se sastoji od pet pjesama koje odišu kombinacijom akustične gitare umotane u snježni reverb lucidnog poigravanja emo vokalom. Denis trenutno radi na njegovom albumu "Fears" koji će biti dostupan početkom svibnja. Balavac, koji predstavlja prvi album Thefta, pravi je glazbeni genijalac, a osim ovoga iza sebe ima niz projekata: Snow Creation & Trumpetman, Moa Loni, Wow Tea Sticks, Chandlers Oak.

"We are howling under the stars. We are four people. We are One. We are beautiful voice and crazy sound. Secretly tamed. Happily forever." Tim se stihovima opisuje beogradska četvorka Halftones, a oni su Suzana Sumrah, Vlatko Džogović, Vukašin Đelić i Nikola Gnjatović. Njihova glazba je sve samo ne obična, a njihov identitet ne prilagođava se postojećim okvirima. Halftonsi su zato i nastali, da bi brisali postojeće granice normale i stvarali svoje. Godine 2013. snimili su svoj debi album "Halftones is my band" u Londonu, da bi sljedeći "Damned Horses" snimili i promovirali sami. Slušati ih možete već sada, ali pravi je doživljaj ovu ekipu slušati uživo.

Nakon što su nas prošle godine Mađari imena "The Kolin" potpuno raspametili, u naš smo line up ponovno uvrstili Mađare koji obećavaju. Oni su Middlemist Red, psihodelični rokeri koji uzore crpe iz kasnih 60-ih te ranih 70-ih, Beatlesa i Doorsa, ali i nešto modernijih zvukova poput onih Tame Impale. Javnosti su postali poznati nakon što su osvojili Deezerovo međunarodno natjecanje "Young Guns". Svirali su na renomiranom Sizget festivalu, kao i na VOLT-u bok uz bok velikim imenima. Prvi EP naziva "Supersonic Overdrive" objavili su u studenom 2014., a u ožujku prošle godine krenuli su na prvu europsku turneju.

Prvi put u hrvatskoj ćete imati prilike poslušati ove izvođače, izuzev Žen čiji je aktualni album "Jantar" pobrao pregršt odličnih kritika. Djevojke okupljene u Žen domaćoj su publici sigurno poznate, a u svome radu zaigrano seciraju rodne stereotipe te spajaju granice između audio i vizualne umjetnosti, nešto poput samog Indirekta. Žanrovski ih je teško odrediti, a najbliže dolazimo do kompleksnog indie rocka s primjesama shoegazea, post-rocka i ekperimentalne elektronike. Djevojke su dosad nastupile u Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Danskoj i Švedskoj. A ovoga ljeta i na ovom malom festivalu.

Okruženi susjedima Indirekt ekipa nastavlja i dalje s misijom brisanja granica uz red glazbe, umjetnosti i književnosti. Uskoro će otkriti i i cijeli line up. Iz Umaga poručuju: "Reći ćemo samo da vas očekuje najbolji Indirekt dosad! Skromno."

Related articles

Buro 24/7 Selection

više