Search

Sjećate se filma \"Trči, Lola, trči\"? E pa ovu nedjelju možete ga pogledati u kinu Europa

Sjećate se filma "Trči, Lola, trči"? E pa ovu nedjelju možete ga pogledati u kinu Europa

Kinolektira


Image: screenshot

U nedjelju, 25. ožujka u 19 sati u sklopu programa Kinolektira povodom 20. obljetnice otkako je snimljen, u kinu Europa prikazuje se kultni eksperimentalni triler i jedan od najuspješnijih njemačkih filmova svih vremena - "Trči, Lola, trči" (1998.)...

Jedan je to od najuspješnijih njemačkih filmova svih vremena, a režirao ga je Tom Tykwer s Frankom Potente i Moritzom Bleibtreuom u glavnim ulogama. Prije same projekcije koja će se održati 25. ožujka u 19 sati, filmski kritičar Boško Picula napravit će kratki uvod u film.

Naime, ovaj kultni film inspiriran teorijom kaosa istražuje alternativne i paralelne vremenske linije, a pamtimo ga po spoju visokog modernizma i popularne kulture u kojem su izmiješane različite tehnike i mediji. Romantična priča o ljubavnicima u opasnosti ispričana je u maniri videoigre odnosno glazbenog spota, na vizualno senzacionalan način izmjenjujući animaciju i žive snimke. "Trči, Lola, trči" smješten je na vrhuncu rave pokreta kada je milijun ljudi pohodilo Love Parade, a brzi, techno ritam jedno je od glavnih stilskih obilježja filma.

Sjećate se filma "Trči, Lola, trči"? E pa ovu nedjelju možete ga pogledati u kinu Europa (фото 1)

Lola dobije telefonski poziv od svojeg dečka Mannija koji je slučajno ostavio torbu sa 100 000 njemačkih maraka na metro-stranici, da bi je zatim ukrao beskućnik. Manni mora dostaviti novac svojem šefu, narkodileru. Ako ne ispuni rečeno, najvjerojatnije će ga ubiti. Njegov očajnički plan da se izbavi iz očajničke situacije je da opljačka banku. Lolin je plan da nekako, bilo kako, od bogatog oca bankara nabavi novac u dvadeset minuta i spasi Mannija; a da bi to postigla mora trčati. Lolino trčanje kroz berlinske ulice gledamo u tri različite, podjednako vizualne impresivne filmske verzije, svaki put s drugačijim ishodom kao posljedicom nijansiranih sitnih slučajnosti.

Tykwerov film oslanja se na "Rašomona", no za razliku od Kurosawe, ne nudi istu priču različito ispričanu iz perspektive različitih likova, nego su različite inačice iste priče posljedica slobodnog odabira ali i objektivnih okolnosti - Lolini pokušaji da spasi Mannija ovise o slučajnostima koje su u svakoj inačici priče drugačije postavljene. Među brojnim priznanjima koja je ovaj frenetični triler o crvenokosoj Loli nanizao, ističu se nagrada publike na Sundanceu i sedam Njemačkih filmskih nagrada, a bio je nominiran i za Zlatnog lava na venecijanskoj Mostri i Europsku filmsku nagradu za najbolji film. Više informacija potražite na Facebook eventu. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više