Search

Sutra počinje 8. izdanje One Take Film Festivala

Od 21. do 23. listopada


Image: PR

8. izdanje međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru - One Take Film Festivala održat će se u Zagrebu od 21. do 23. listopada u prostorima Kina Europe, Gliptoteci HAZU te u izložbenom prostoru Greta

U službenoj konkurenciji ove godine sudjeluju 24 filma pristigla iz 13 zemalja svijeta, a riječ je o 20 kratkometražnih i četiri dugometražna filma koji se bore za jedinu festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala. Među njima su i tri hrvatska naslova: dugometražni film "Sirene i krikovi" u režiji Ivana Perića te kratkometražni "Na plaži" Gorana Škofića i "Pogled s prozora" Stanka Hercega. Podsjetimo, filmovi u glavnom programu konkurencije ne smiju sadržavati nikakve montažne spone, već moraju biti snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere.


U nenatjecateljskom programu Almost one, koji prikazuje filmove koji u potpunosti ne odgovaraju strogim pravilima zadanog okvira jednog kadra, prikazuje se još jedan domaći naslov, kratkometražni film "Roza - teološki film" ceste u režiji Višnje Vukašinović.
Sutra počinje 8. izdanje One Take Film Festivala (фото 1)
Popratni programi donose i tri iranske uspješnice snimane u jednom kadru, retrospektivu njemačke producentice, redateljice i scenaristice Maren Ade te "the best of" londonskog natjecateljskog programa One Shot Movie Competition. Također, tijekom festivala moći će se pogledati filmovi nastali na radionicama snimanja filmova u jednom  kadru koje su održane tijekom kolovoza 2015. i 2016. godine, u suorganizaciji s Festivalom vizualnih i audio medija Vizura Aperta i Kinoklubom Zagreb. Godine 2015. radionicu je u Momjanu vodio  multimedijalni umjetnik Sandro Đukić na temu "Povijest i nove pripovijesti", dok se ove godine u  Zlarinu pod vodstvom filmskog snimatelja i redatelja Borisa  Poljaka bavila temom "Turizma". Ovogodišnju  predfestivalsku  radionicu u  Zagrebu na temu "Beskonačnost" vodi montažer i redatelj Staša Čelan, a  scenarističku  radionicu "Pisanje  u  jednom  dahu" scenaristica i spisateljica Jasmina Kallay.

U sklopu festivala postavljaju se i dvije izložbe: izložba "Kretanje u krug" predstavit će radove devet hrvatskih autora na temu cikličnosti, a bit će postavljena u Gliptoteci HAZU od 15. do 25. listopada, dok će program "One Take in Space" njemačkog konceptualnog umjetnika Floriana Gwinnera biti postavljen u izložbenom prostoru Greta od 17. do 22. listopada.
Sutra počinje 8. izdanje One Take Film Festivala (фото 2)
Održat će se i jedan okrugli stol pod nazivom Kadar izazova na kojem će dvoje autora (Ewa Gorzna i Boris Greiner), jedan teoretičar (Hrvoje Turković) i jedan filmolog (Nikica Gilić) iz različitih očišta sagledati brojnost izazova koje podrazumijeva filmsko stvaranje u samo jednom kadru. Moderator je filmski kritičar i novinar Hrvoje Pukšec.

O najboljem filmu odlučivat će žiri u sastavu Ewa Gorzna, poljsko-finska umjetnica; Marija Perović, crnogorska filmska i televizijska redateljica; te Miroslav Sikavica, hrvatski filmski redatelj.

One Take Film Festival jedinstveni je međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru kojeg je 2003. osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović. Od 2004. godine festival postaje bijenalni, a na posljednjih sedam izdanja festivala prikazano je oko 200 filmova u službenoj konkurenciji iz preko tridesetak zemalja svijeta. Više informacija pronađite na službenoj stranici.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više