Search

Svjetski jazz glazbenik Herbie Hancock konačno u Hrvatskoj

Svjetski jazz glazbenik Herbie Hancock konačno u Hrvatskoj

Glazbeni doživljaj za sve ljubitelje jazza

BURO.

Image: Douglas Kirkland /Corbis

Hancock je jedan od najznačajnijih jazz glazbenika svih vremena, ikona moderne glazbe čija karijera traje već pet desetljeća

U Hrvatsku stiže veliki jazzer, cijenjeni glazbenik, dobitnik čak 14 Grammyja i jednog Oscara, Herbie Hancock u pratnji svog benda. Nakon višegodišnjih pokušaja Herbie i bend renomiranih glazbenika (Vinnie Colaiuta, James Genus i Lionel Loueke), nastupit će na predbožićnom koncertu, 26. studenog ove godine u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Hancock je jedan od najznačajnijih jazz glazbenika svih vremena, ikona moderne glazbe čija karijera traje već pet desetljeća. Malo je izvođača u glazbenoj industriji koji su imali više utjecaja na akustični te electronic jazz i R&B od Herbieja Hancocka. Rođen u Chicagu 1940., Herbie je bio čudo od djeteta na klaviru, izvodeći Mozarta s čikaškim Simfonijskim orkestrom u dobi od 11 godina.


Debi album iz 1963. "Takin' Off" budućeg člana velikog Miles Davis kvinteta postigao je trenutni uspjeh, lansirajući hit "Watermelon Man". Iste godine poziva ga Miles Davis da mu se pridruži u bendu. Tijekom pet godina rada s Davisom, Hancock i njegovi kolege snimili su brojne klasike. Skladao je za Antonionijev film "Blow Up" (1966.) i ostvario velik uspjeh koji mu omogućuje dugotrajnu karijeru u filmskoj i televizijskoj glazbi. S 'crossover' hit singlom "Chameleon" postiže to da ga povijest pamti kao prvog glazbenika čiji je jazz album postao platinast.


Hancockovi poznatiji solo radovi uključuju i "Cantaloupe Island", "Maiden Voyage", "I Thought It Was You" te vjerojatno svima nam poznati veliki radijski hit "Rockit". Singl "Rockit" protresao je plesne i R&B ljestvice (ili, kako navode u njegovoj službenoj biografiji, "Rockit" je "roknuo" topliste) osvojivši Grammyja za najbolji R&B instrumental. Inovativan spot za istu pjesmu donio mu je pet MTV nagrada.

Herbie je u svojoj karijeri ostvario niz značajnih suradnji. Na "Gershwin's World" surađuje s Joni Mitchell, Steviejem Wonderom, Kathleen Battle, the Orpheus Chamber Orchestrom, Wayneom Shorterom i s Chickom Coreaom.


Eklektični glazbenik ne bježi ni od suradnje s mladim izvođačima, pa ćete danas na YouTubeu pronaći i njegove radove s Johnom Legendom i Pink ili pak s Joss Stone. "Possibilities", objavljen 2005., udružio je Herbieja s umjetnicima kao što su Sting, Annie Lennox, John Mayer, Christina Aguilera, Paul Simon, Carlos Santana i Damien Rice.

Prodaja ulaznica za koncert ovog talentiranog glazbenika, ujedno i UNESCO-va ambasadora dobre volje (2011.) krenula je danas, 18. rujna u podne. Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima Eventima, kioscima Tiska i u Tisak media centrima te na blagajni Lisinskog.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više