Search

Svjetski uspješan projekt \"Bijela noć\" ove subote u Zagrebu

Svjetski uspješan projekt "Bijela noć" ove subote u Zagrebu

Kulturna događanja do ranih jutarnjih sati

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Ovo će biti jedna posebna subota u Zagrebu posvećena umjetnosti i fantastičnim instalacijama, a program će trajati čak do 4 sata ujutro...

Projekt Bijela noć (fran. Nuit Blanche) pokrenut je 2002. godine u Parizu i odmah je postigao ogroman uspjeh te je danas ondje, ali i u drugim svjetskim gradovima jedan od najvažnijih kulturnih događaja godine. Prvi put Bijelu noć u Zagreb dovodi Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, a program događanja nastao je u suradnji s brojnim zagrebačkim kulturnim institucijama koji će ujediniti umjetničke intervencije i kulturna događanja nudeći obilazak grada u ritmu umjetnosti.

Svjetski uspješan projekt "Bijela noć" ove subote u Zagrebu (фото 1)

Ove će subote, od 16 sati popodne do 4 sata ujutro gradom "vladati" hrvatski i inozemni umjetnici i ispunjavati ga animacijama, koncertima, plesom, glazbom, izložbama, uličnom umjetnošću, svjetlosnim i zvučnim instalacijama te performansima.

Tako će svi posjetitelji u Bijeloj noći moći besplatno uživati u raznim događanjima poput izložbe Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta koja se otvara u 19 h u galeriji Klovićevi dvori, zatim intervencijama na gradskim pročeljima poznatih street umjetnika poput Etien'a, Jana Vormanna i Lonca, Fourneauove interaktivne instalacije Water Light Graffiti, instalacija Picturae i Light Graff Patricka Sucheta.

Svjetski uspješan projekt "Bijela noć" ove subote u Zagrebu (фото 2)

Trg maršala Tita bit će jedna od središnjih lokacija na kojima će se odvijati Bijela noć. U suradnji s Danom otvorenog trga ispred Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, kao i na obližnjem travnjaku, moći će se uživati u baletnim, dramskim i opernim izvedbama, a glumci će povesti posjetitelje u noćni obilazak HNK-a. U prostorijama folklornog ansambla LADO bit će postavljena svjetlosno-zvučna instalacija "Le Champ" autora Oliviera Claussa, a pratit će je vokalna izvedba pjevača ansambla LADO. Instalacija se sastoji od žarulja postavljenih u pravokutnik oko kojih će se publika slobodno kretati. Ispred Muzičke akademije održat će se svečani koncert Zagrebačke filharmonije, a u dvoranama akademije i niz drugih koncerata. Muzej za umjetnost i obrt najavljuje izložbu grafika iz Kabineta Luja XIV. i kostimirana vodstva kroz stalni postav muzeja, a u Hrvatskom školskom muzeju posjetitelje očekuje replika učionice 19. stoljeća, niz radionica i projekcija filma. Na pročelju HNK-a bit će projiciran spektakularni 3D mapping Ivana Lušičića Liika, nakon kojeg kreće interaktivna instalacija koja će omogućiti publici da putem senzora upravlja projekcijom. Na Zdencu života očekuje nas fotoperformans Iris Brosch i Opere HNK u kojem se tematiziraju razni oblici diskriminacije prema osobama starije dobi.

Svjetski uspješan projekt "Bijela noć" ove subote u Zagrebu (фото 3)

U suradnji s Ganz novim festivalom i Goethe-Institutom diljem grada bit će izloženi radovi njemačkog umjetnika Jana Vormanna koji će LEGO kockicama popuniti ruševne i oštećene zidove te pukotine zagrebačkih fasada. Bojan Gagić i Miodrag Gladović te sudionici njihove radionice luminoakustičkim tehnikama intervenirat će u prostor poznatog zagrebačkog prolaza Oktogon.

Svjetski uspješan projekt "Bijela noć" ove subote u Zagrebu (фото 4)

Na Gradecu i u Galeriji Klovićevi dvori posjetitelje očekuje spoj robotike, tehnologije, znanosti i suvremene umjetnosti koje nudi festival Device_art. Kao dio inicijative "Na Gornjem gradu" Device_art će oživjeti gornjogradske ulice uzbudljivim robotičkim performansima i zvučnim instalacijama. U Bijeloj noći ne propustite atraktivan robotički performans pod nazivom "Inferno" koji priprema kanadski dvojac Bill Vorn i Louis-Philippe Demers.

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bit će izložena instalacija umjetnice Pascale Peyret pod nazivom Anamorfoza III: Disperzija krijesnica, velika živa, svjetleća i zvučna skulptura.

Svjetski uspješan projekt "Bijela noć" ove subote u Zagrebu (фото 5)

Uz izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić, koja se otvara večeras, 24. rujna, u Muzeju suvremene umjetnosti za Bijelu noć tema šume bit će naglašena svjetlosnom instalacijom u stablu Radiant Tree HEHE Collectifa, koja je izvorno osmišljena za parišku Nuit Blanche 2014. godine. Detaljan program; satnicu i lokacije događanja potražite ovdje.

Svjetski uspješan projekt "Bijela noć" ove subote u Zagrebu (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više