Search

The Tallest Man on Earth po prvi put u Zagrebu

The Tallest Man on Earth po prvi put u Zagrebu

"SuperUho predstavlja"

Image: PR

15.9. u zagrebačko Kino SC nam po prvi put dolazi veliki švedski kantautor Kristian Mattson, poznatiji kao The Tallest Man on Earth, u pratnji četveročlanog benda

Još jedan u nizu "SuperUho predstavlja" koncerata poslužit će kao odlična prilika za postfestivalsko okupljanje u Zagrebu mjesec i pol dana nakon što će Primošten ugostiti brojne izvrsne izvođače iz Hrvatske, regije i svijeta na trećem po redu SuperUho Festivala.

Iza slikovitog imena The Tallest Man on Earth krije se Kristian Matsson, kantautor rođen prije 33 godine u švedskom gradiću Leksandu. Kad je 2006. objavio svoj EP prvijenac imena "The Tallest Man on Earth" Kristian je odlučno izbjegavao kontakt s novinarima, distancirajući glazbu koju je stvarao od vlastite osobnosti. Vjerovao je da je glazba ta koja treba govoriti za sebe pa je izbjegavao svako fotografiranje i objavljivanje vlastitih podataka u javnost, a jedina komunikacija s vanjskim svijetom bio je The Tallest Man on Earth.

Ipak, objavljivanjem prvog studijskog albuma "Shallow Grave" stvari se drastično mijenjaju. Album nailazi na iznimno topao prijem kod američkih glazbenih medija, među kojima prednjači Pitchfork koji ga svrstava među 50 najboljih izdanja 2008. godine. Prekretnicu u njegovoj karijeri označio je poziv Bon Ivera da im se pridruži na desetodnevnoj američkoj turneji nakon koje nastavlja sa samostalnim nastupima diljem zapadne obale SAD-a. Premda u to vrijeme na sjevernoameričkom kontinentu nije imao niti izdavača, niti distribuciju, samostalni nastupi prolaze iznad svih očekivanja te postaje sve jasnije kako se rađa nova kantautorska zvijezda.

Pregovori s nekoliko velikih izdavača prolaze bez uspjeha budući mu se nisu nimalo sviđale njihove ideje o komercijalizaciji glazbe koju je upravo pisao za svoj drugi album "The Wild Hunt", pa na kraju izbor pada na sve uspješnijeg američkog nezavisnog izdavača Dead Oceans. Iza tog imena stajali su ljudi koji već desetljećima vode iznimno uspješne diskografske kuće Secretly Canadian i Jagjaguwar, a koji su mu jamčili punu kreativnu slobodu, te je bilo jasno da u njih može imati apsolutno povjerenje. "The Wild Hunt" je odmah po objavljivanju obasut hvalospjevima kritike, i premda se primjerice već tim prvim međunarodnim izdanjem uspio probiti na Billboardovu ljestvicu 200 najprodavanijih albuma, tek je sljedećim "There's No Leaving Now" The Tallest Man on Earth dobio značajan komercijalan zamah, u prvom redu u SAD-u. Bila je to još jedna potvrda da ga veliki izdavači nisu bez razloga nagovarali da s njima potpiše ugovor.

Paralelno s njegovim diskografskim uspjesima raste i interes promotora širom svijeta pa The Tallest Man on Earth, uz sve brojnije i dulje turneje nastupa i na svim značajnijim svjetskim festivalima. Četiri godine nakon što je tamo imao svoju američku premijeru kao predizvođač Bon Iveru, trijumfalno se vraća u legendarnu njujoršku dvoranu Town Hall koju rasprodaje dva dana u nizu i tako uvjerljivo potvrđuje sada već neupitan status svjetske kantautorske veličine.

The Tallest Man on Earth je prošle godine po prvi put krenuo na turneju sa četveročlanim pratećim bendom, istim onim s kojim ćemo ga gledati na njegovom premijernom zagrebačkom koncertu.

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 100kn u pretprodaju kreću u petak 29.4., od 16.5. cijena će im biti 120kn. Ukoliko ih ostane na ulazu koštat će 150kn. Ulaznice u pretprodaji se mogu kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13) te na njihovim web stranicama.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više