Search

Tko je sve stigao na dodjelu Nagrada hrvatskog glumišta?

Tko je sve stigao na dodjelu Nagrada hrvatskog glumišta?

"Hinkemann" odnio nagradu za najbolju predstavu


Image: John Pavlish

Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu održana 24. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta

Nagrade hrvatskog glumišta sinoć su u HNK-u dodijeljene najboljim kazališnim umjetnicima i predstavama. Nagrade za životno djelo dodijeljene su Ingi Appelt i Veroniki Durbešić, a onu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dobio je scenograf Miljenko Sekulić-Sarma.

Najboljom predstavom proglašena je predstava "Hinkemann" Zagrebačkog Kazališta Mladih u režiji Igora Vuka Torbica, a glavni glumac predstave, Rakan Rushaidat, dobio je i nagradu za glavnu mušku dramsku ulogu. Za glavnu žensku dramsku ulogu nagradu je dobila Nela Kocis za ulogu u predstavi "U agoniji", a nagrade za najbolje sporedne uloge dobili su Radoslava Mrkšić za ulogu u predstavi "Tri sestre" i Mladen Vassary za ulogu u predstavi "Malo morgen".

Danijela Pintarić

Nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje u 2016. pripala je Ivici Boban za režiju predstave "Othello" u izvedbi dramskog ansambla Dubrovačkih ljetnih igara, a za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst nagradu je odnijela Tena Štivičić za predstavu "Tri zime".  Za najbolju kazališnu scenografiju nagrađen je Damir Zlatar Frey, za predstavu "Vampirska kronika Jure Grando", a za kostimografiju Mirjana Zagorec za mjuzikl "Mamma Mia".  Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u području drame nagrađeni su Luca Anić za "Tri zime" i Romano Nikolić za predstavu "Duša od krumpira".

U kategoriji lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež nagradu je odnijela "Bajka o Žar ptici" u izvedbi zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice, a za ulogu Žar ptice u toj predstavi nagrađena je i Ivana Boban za najbolje žensko glumačko ostvarenje u toj kategoriji, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Bojan Brajčić za ulogu u predstavi "Dica". Najboljom plesnom predstavom proglašena je "Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer" autora i izvođača Silvie Marchig, Ive Nerine Sibile i Josipa Maršića.

Radoslava Mrkšić

Bruno Isaković proglašen je najboljim plesnim koreografom za predstavu "Nečastive", najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila je Petra Chelfi u predstavi "Spone", a najbolju mušku Slađan Livnjak za uloge u dvjema predstavama u produkciji Impulzivnog kolektiva za istraživanje pokreta i Hrvatskog instituta za pokret i ples iz Zagreba. U području operete i mjuzikla najboljom je predstavom proglašena "Moje pjesme, moji snovi" u režiji Nine Kleflin i izvedbi HNK-a Osijek, kojoj je dodijeljena i nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina. U istoj kategoriji, Igor Barberić je nagrađen za režiju i koreografiju  mjuzikla "Mamma Mia", a nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u opereti ili mjuziklu dobili su Danijela Pintarić i Jakov Bilić.

Za najbolje glumačko ostvarenje u TV drami nagradu je odnio Franjo Dijak i to za ulogu u TV filmu "Trebalo bi prošetati psa", dok je nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje u radio drami dodijeljena Mladenu Rutiću za dramu "Živio Harms! - Čuda postoje!".

Goran Marković

Rene Medvešek

Igor Barberić

Andrea Solomun

Katarina Baban

Sanja Drakulić

Ivan Herceg

Mateo Videk, Nives Bošnjak, Jure Radnić

Asim Ugljen

Josip Joško Tešija, Natalija Đorđević

Duško Modrinić

Marko Petrić

Petra Kurtela

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više