Traži

U Zagreb ponovno dolaze svjetska kazališna imena

U Zagreb ponovno dolaze svjetska kazališna imena

Najavljen još jedan Festival svjetskog kazališta


Fotografija: HNK promo

Nakon što je 1. rujna preuzela ulogu intendantice zagrebačkog HNK, Dubravka Vrgoč je kao umjetnička ravnateljica, zajedno s Ivicom Buljanom, najavila dvanaesti po redu Festival svjetskog kazališta

S prvim radnim danom kao nova ravnateljica HNK u Zagrebu, Dubravka Vrgoč je zajedno s Ivicom Buljanom, redateljem i dramaturgom, 1. rujna najavila novo izdanje Festivala svjetskog kazališta koji će trajati od 19. do 28. rujna. Na pozornicama Hrvatskoga narodnog kazališta, Zagrebačkoga kazališta mladih i Scene Travno, te na otvorenom prostoru u središtu grada, vidjet ćemo pet predstava.

U Zagreb ponovno dolaze svjetska kazališna imena (фото 1)

Prvi će put u Hrvatskoj gostovati predstave Martina Kušeja, jednoga od najvažnijih imena njemačkoga redateljskog kazališta i Declana Donnellana, utemeljitelja engleske skupine Cheek by Jowl i autora knjige "Glumac i njegov cilj". Australski kolektiv Back to Back Theatre redovito nastupaju na najvažnijim svjetskim scenama, a skupina Peeping Tom dobro je poznata zagrebačkoj publici koja svaki njihov novi rad iščekuje sa znatiželjom. Najnovija predstava španjolske umjetnice Angélice Liddell svoju svjetsku praizvedbu doživjet će upravo na pozornici HNK. U rasponu od reinterpretacija klasika modernizma Alfreda Jarryja i Reinera Wernera Fassbindera, do snažnih autorskih ostvarenja koja istražuju kaos suvremenog doba, Festival svjetskog kazališta u naše teatre dovodi najintrigantnije kreacije posljednjih sezona.

Više informacija o Festivalu svjetskog kazališta potražite ovdje.

U Zagreb ponovno dolaze svjetska kazališna imena (фото 2)

Osim gostiju ovog festivala, u zagrebačkom HNK očekuju se i brojne novosti pod intendantskom palicom Dubravke Vrgoč. Tako je nedavno najavljen i veliki međunarodni projekt - opera o Nikoli Tesli; projekt američkog redatelja Roberta Wilsona za koji libreto piše slavni Jim Jarmusch, a koji će biti ostvaren u koprodukciji s HNK-om Zagreb. Obojica umjetničkih velikana trebala bi tim povodom doći u Zagreb, gdje će biti svjetska praizvedba. Nakon toga predstava bi trebala igrati u New Yorku i Londonu, a spominjalo se da bi Teslu mogla utjeloviti Tilda Swinton, muza mnogih suvremenih umjetnika.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više