Search

Uskoro kreću \"Dvorišta\" koja donose dvije nove uzbudljive lokacije

Uskoro kreću "Dvorišta" koja donose dvije nove uzbudljive lokacije

Od 15. do 24. srpnja


Image: PR

Tijekom deset nezaboravnih dana u srpnju, svi posjetitelji "Dvorišta" imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših zagrebačkih gornjogradskih palača

Kad god došli u Zagreb starogradska jezgra Gornjeg grada mjesto je koje morate posjetiti, a nađete li se tu sredinom srpnja, kulturno-turistička atrakcija "Dvorišta" događaj je koji jednostavno ne smijete propustiti! "Pravo urbano cool događanje s dušom" i "Projekt kakav Zagreb još nije imao" samo su neki od superlativa kojim mediji otpočetka prate ovu manifestaciju, ali su zasigurno najvrjednije nebrojene pohvale samih posjetitelja koji svoje komentare upisuju u knjige dojmova i dijele društvenim mrežama poput "Osjećam se kao turist u vlastitom gradu" ili "Pohvala na svježoj ideji i organizaciji. Gornji grad je bio prepun, turisti su uživali. I ja sam se osjećala kao turist".

Uskoro kreću "Dvorišta" koja donose dvije nove uzbudljive lokacije (фото 1)
Tijekom deset nezaboravnih dana, posjetitelji "Dvorišta" imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših gornjogradskih palača i doživjeti čarobne ambijente ovih jedinstvenih gornjogradskih prostora. No, čeka ih tu i puno dobre urbane zabave, jer se u dvorištima mogu osvježiti slasnim zalogajima i osvježavajućim gutljajima te dobro se zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke, od jazza i klasike do popa. Zbog svega toga "Dvorišta" su s pravom već u prvoj godini održavanja proglašena "najzabavnijim događanjem u gradu", a o uspjehu manifestacije puno govore i dvije prestižne nagrade dobivene već nakon prve godine za najkreativniji i najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu.

Uskoro kreću "Dvorišta" koja donose dvije nove uzbudljive lokacije (фото 2)
I ove godine od petka 15. do nedjelje 24. srpnja trajat će omiljena "Dvorišta" u skladu sa sloganom "Svako ima svoju priču..." jer upravo ona pričaju priče o prošlosti Gornjeg grada. A svako dvorište uistinu ima samo svoju priču, i kroz te priče i Zagrepčanima i sve brojnijim gostima, predstavit će Zagreb kakav još nisu doživjeli! Tu će otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača na sjevernom potezu Gornjega grada: prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnog arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19.

Uskoro kreću "Dvorišta" koja donose dvije nove uzbudljive lokacije (фото 3)

U atriju Mletačke 8 uživat ćete tako u jedinstvenom ambijentu okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova, remek-djelo Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli", doživjet ćete dašak dobrih starih vremena uz gospona Fulira, gemišt i starogradske popevke, začinjen jedinstvenim zagrebačkim štihom. Novitet ove godine otvorenje je lokaliteta Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10 u kojem je sniman još jedan antologijski hrvatski film, "Glembajevi" Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom na Gornjem gradu slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bollea te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt ponad monumentalnoga klasicističkog pročelja koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj s prekrasnim pogledom na čitavi Zagreb. Drugi novitet je intimno dvorište kuće Frigan vlasnika kuće i njegove žene: odvjetnika i zagrebačkog gradonačelnika Alojzija Frigana, ove godine rezervirano za ljubitelje poezije, birane glazbe i šansone.

Više informacija o "Dvorištima" pronađite online na službenoj web stranici ili Facebooku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više