Search

Uskoro nam se bliži Dizajn Distrikt Zagreb, a upravo je predstavljen i program

Uskoro nam se bliži Dizajn Distrikt Zagreb, a upravo je predstavljen i program

Od 14. do 17. lipnja


Image: PR

Inspirativni program trećeg festivala Dizajn Distrikt Zagreb transformira urbani prostor u veliku izložbu s motivom lokalnih puteva...

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj. U selekciji festivalskog sadržaja, Ira Payer, njegova kreativna direktorica, naglasak je stavila na kvalitetne i poticajne autorske projekte koji pružaju nova gledišta i scenarije razvoja. U najvećoj mjeri do sada oživjet će prostor napuštene Stare vojne bolnice u Vlaškoj, zahvaljujući središnjem izložbenim, predavačkim i performativnim programom Lokalni putevi s čak 50-ak sudionika, koji je selektirao Dino Belamarić. Posjetitelji festivala imat će prilike vidjeti ispreplitanje videa i filma, grafike i stripa, fotografije, dizajna, arhitekture i urbanizma te različitih multidisciplinarnih istraživačkih projekata.

Uskoro nam se bliži Dizajn Distrikt Zagreb, a upravo je predstavljen i program (фото 1)

U sklopu teme Lokalni putevi za festival je osmišljena opsežna autorska izložba "REBOOT: Backstage of Progress" koju potpisuje Tatjana Bartaković, a predstavit će pozadinu nastanka, razvoja i proizvodnje ključnih proizvoda ili kolekcija odabranih dizajn-brendova regije. Oni uz pomoć dizajna stvaraju nove vrijednosti temeljene na lokalnim materijalima, individualnom znanju, tradicionalnim vještinama i inovaciji. Među njima su i neki koji će se premijerno predstaviti u Zagrebu: Rex-Kralj (SLO), Zanat (BiH), Mitja (SLO), Prostoria (HR), Element (HR), Artisan (BiH), Grupa Products (HR), Vau (HR), Nunc (Slavonika, HR) te Lidia Boševski (HR).

Uskoro nam se bliži Dizajn Distrikt Zagreb, a upravo je predstavljen i program (фото 2)

"Ratkajev prolaz još jednom će oživjeti kao omiljeni "dnevni boravak" festivala, a ugostit će novi DDZ Market s omiljenim lokalnim projektima poput Dnevne doze biljaka koji među ostalim organiziraju Pop-up biljnu ambulantu (mjesto na koje će posjetitelji moći donijeti svoje biljke koje trebaju pomoć i terapiju), zatim Roum, izuzetan novi socijalno-poduzetnički projekt koji se bavi izradom uporabnih predmeta za dom od odbačenih stvari (na čemu rade članovi romske zajednice u suradnji s profesionalnim dizajnerima i umjetnicima), a ovo je prva prilika u Zagrebu za kupnju tih jedinstvenih uradaka. DDZ Market ugošćava i društveno vrijedan projekt Fierce Woman, zatim Mr. & Mrs. Asparagus koji okuplja čije je područje interesa dizajn 50-ih i 60-godina 20.st., a koji je dosad svoje poklonike uglavnom okupljao na društvenim mrežama, pa je ovo iznimna prilika za druženje i kupnju uživo. 

Od privremenih prostornih intervencija zasigurno će najviše pažnje privlačiti Baustella, zelena instalacija namijenjena druženju i odmoru. a bit će izgrađena od čeličnih građevinskih skela te prekrivena biljno-cvjetnim pokrovom. Osim volumenom dominantne Baustelle, isticat će se i privremena instalacija Space Invader, eksperimentalna kompozicija za sjedenje i dokolicu koja će afirmirati jedan urbani kutak dizajn distrikta.

Uskoro nam se bliži Dizajn Distrikt Zagreb, a upravo je predstavljen i program (фото 3)

Dizajneri će i ove godine na festivalu hakirati proizvode IKEA na radionici Hacking IKEA, vođeni temom Ravnopravnost je bolja za sve. Zadatak im je prenamjenom ili doradom bilo kojeg IKEA proizvoda doprinijeti njegovanju kulture ravnopravnosti kod kuće. Redizajnirani proizvodi moći će se vidjeti na izložbi od 16. lipnja u prostoru Stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici" - istaknula je Ira Payer, kreativna direktorica festivala. 

Posjetiteljima će zahvaljujući tvrtki Five u snalaženju kroz bogati program, pored tiskanog kataloga i mape, pomoći i mobilna aplikacija Design District Zagreb, besplatno dostupna prije početka festivala za preuzimanje u Apple i PlayStoreu. Organizatori festivala su Superstudio i Dizajn centar Zagreb, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Uskoro nam se bliži Dizajn Distrikt Zagreb, a upravo je predstavljen i program (фото 4)

Dizajn distrikt Zagreb uobičajeno bilježi oko 20 tisuća posjetitelja za koje se priprema program na pedesetak mikrolokacija koji afirmira suradnju s oko 80 lokalnih partnera uključenih u festivalski program i kroz vlastite projekte. Kao podršku poduzetničkim aktivnostima lokalnih partnera, festival je u suradnji s Mastercardom organizirao popuste i druge pogodnosti za plaćanje Mastercard® karticama. Popis pogodnosti će biti dostupan na web stranicama festivala od 6. lipnja 2018.

Među lokalnim partnerima svakako se ističe Oris - kuća arhitekture koja organizira  vodstva kroz arhitektonske znamenitosti DDZ, dok je posebna tura posvećena posjeti Hrvatske narodne banke i obilasku njezine Okrugle dvorane. U Orisu će se također održati i panel izložbe Reboot, koji će okupiti vlasnike i dizajnere dizajn-brendova čiji su radovi predstavljeni na istoimenoj izložbi u bivšoj Staroj vojnoj bolnici. Booksa kao drugi veliki lokalni partner, organizira Sajam malih izdavača i veći program Booksa u parku, u sklopu kojeg se već niz godina održava i Škrabica, glazbeni program kojega je osmislio i pokrenuo Booksin prijatelj i susjed, nedavno preminuli Ante Perković. Upravo njemu u spomen, koncert će održati Mayales & U pol' 9 kod Sabe & gost iznenađenja. 

Uskoro nam se bliži Dizajn Distrikt Zagreb, a upravo je predstavljen i program (фото 5)

Osim programa Booksine Škrabice, glazbeni program festivala održavat će se i u Ratkajevom prolazu gdje će nastupiti DJ M.i.l.e., Borovich i dark-pop atrakcija Side Project, dok će na balkonu arhitektonskog studija Pulsar u Bulićevoj ulici koncert održati Ljetno kino.

Festival će posjetitelje ugodno iznenaditi i svojim filmskim programom koji će se odvijati na različitim vanjskim i unutrašnjim lokacijama, a svakako se ističe popularna Skrivena projekcija koju organizira Motovun Film Festival. Dani hrvatskog filma pripremili su dokumentarno-igrani program za dvorište Stare vojne bolnice pod nazivom Filmska dvorišta. Devedeseti rođendan Kinokluba Zagreb obilježit će se u parku ispred Bookse projekcijom najboljih filmova nastalih u sklopu Kinokluba Zagreb u posljednjih deset godina. 

Na jedan će dan kvartovski dizajnerski i arhitektonski studiji posjetiteljima otvoriti svoja vrata, a oni će se imati priliku upoznati se s njima te iz prve ruke saznati o njihovom stvaralaštvu. Detaljni program festivala bit će objavljen na internet stranici 1. lipnja 2018.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više