Traži

Uskoro počinje 23. Tjedan češkog filma!

Uskoro počinje 23. Tjedan češkog filma!

Od 11. do 17. listopada u kinu Europa


Fotografija: PR,
screenshot

Već tradicionalno, točnije 23. godinu zaredom, posjetitelje kina Europa će u period jesenskih filmskih festivala i manifestacija uvesti Tjedan češkog filma, koji se ove godine održava od 11. do 17. listopada

Odavno je poznato da ljubav između domaće publike i češkog filma traje desetljećima, stoga nije neobično da po senzibilitetu bliska nam češka kinematografija iz godine u godinu osvaja srca Zagrepčana toplim ljudskim pričama, promišljenim zapletima i prepoznatljivim humorom.

Ovogodišnji Tjedan češkog filma predstavit će ukupno šest odabranih raznovrsnih ostvarenja recentne češke kinematografije, među kojima su i češki kandidat za Oscara, "Kućna njega" Sláveka Horáka, kojeg je Variety uvrstio među 10 redatelja čije vrijeme tek dolazi, kao i jedan od najvećih recentnih čeških kino hitova i dobitnik najvažnijeg nacionalnog filmskog priznanja, Češkog lava, za najbolji film - "Zmijska braća" Jana Prušinovskog.

Program će otvoriti film "Teorija tigra" Radeka Bajgara, tragikomičan film ceste s legendarnim češkim glumcem Jiříjem Bartoškom u glavnoj ulozi, a u ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i "Obiteljski film" Olma Omerzua, nagrađivana kombinacija crne komedije i obiteljske drame koja na trenutke podsjeća na sada već antologijska ostvarenja Michaela Hanekea i Rubena Östlunda. No, uvijek dosljedno kvalitetna češka filmska produkcija posljednjih nam godinama priređuje i raznovrsna iznenađenja; možda najneočekivaniji naslov ovogodišnjeg programa Tjedna češkog filma, "Ubojite priče" Jana Bubeníčeka, eksperimentalna je kombinacija animiranog filma, snimljenih scena s glumcima te scena s lutkama, uz korištenje 3D/2D tehnologije i pozadinskih projekcija, sastavljena od tri cjeline koje, svaka na svoj način, tematiziraju herojstvo i smrt.

Sve generacije uživat će pak u zabavnim slapstick zgodama najpoznatijih animiranih nespretnjakovića koji su na četrdesetu obljetnicu svog postojanja preseljeni s televizijskih ekrana na veliko platno: "Pat i Mat na filmu" ("A je to") vratit će vas u djetinjstvo i podsjetiti na to zašto su ovi nespretni majstori postali dijelom televizijske povijesti.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor