Search

Zagreb dobiva novi glazbeni festival u centru grada

Zagreb dobiva novi glazbeni festival u centru grada

Reflektor


Image: PR

Reflektor, novi zagrebački boutique festival, održat će se 3. i 4. lipnja na platou Tuškanac. Nastupit će Anna Calvi, Lovely Quinces, Side Project, Blood Red Shoes i riječki Jonathan

S predznakom "art and music festival" kompletan program Reflektora bit će obogaćen brojnim popratnim sadržajima - izložbama, književnim večerima, predstavama i klupskim programom nakon koncerata. U petak, 3. lipnja na Reflektor stiže Anna Calvi što će biti ujedno i premijeran nastup ove fantastične britanske kantautorice u Zagrebu (dosad je nastupala samo na Terraneu). Anna Calvi na popisu izdanja ima dva albuma, "Anna Calvi" (2011.) i "One Breath" (2013.), oba nominirana za najprestižniju otočku glazbenu nagradu Mercury Awards te odličan EP "Strange Weather" (2014.) na kojem je obradila izvođače poput Davida Bowieja, FKA Twigs ili grupe Suicide. Godine 2015. Anna je snimila pjesmu "The Heart Of You" za potrebe filma "Trilogija različita: Pobunjena" koju je producirao Adrian Utley iz Portisheada, a početkom ove godine dodala je jednu numeru za "Strung Out in Heaven, a David Bowie covers EP".

Anna Calvi poznata je po intenzivnom sviranju gitare i live nastupu u kojem često upravo na gitari pokušava kreirati zvukove drugih instrumenata. Već od samih početaka kritika hvali njezin rad ističući da je se mora uživo čuti. U nevjerojatno uspješnih osam godina na sceni svirala je turneje s bendovima poput Arctic Monkeys, Interpol, Caveovim bendom Grinderman i Morrisseyom te je surađivala s Brianom Enom, Davidom Byrneom, Marianne Faithfull te inovativnim i eklektičnim bendom Heritage Orchestra. Izvan glazbenog svijeta Anna je jako puno surađivala s prestižnim imenima i brendovima modne industije, od Karla Lagerfelda, Chanela, Guccija do časopisa Vogue.

S njom će prvu večer festivala nastupiti Lovely Quinces o kojoj se puno pisalo u protekle dvije godine. Izdala je dva izuzetno zapažena EP-a, "No Room For Us" i "Meet Me In Moscow, Part One", otvorila koncerte za Tame Impalu i Morcheebu, rasprodala klubove u Hrvatskoj, regiji i Europi te nastupala na njujorškom festivalu SXSW, zatim Chicagu i Torontu. Ponajveća priznanja došla su kad je s grupom Giant Sand odsvirala (kao predizvođač izvodeći nekoliko svojih pjesama te kao prateći vokal u GS setu) europsku turneju u kojoj se istaknuo sjajan nastup na Primavera Sound festivalu u Barceloni pred gotovo 5.000 ljudi. Odmah nakon te serije uslijedila je ona s Thurston Moore Bandom gdje je kao predizvođačica zasvirala na četiri koncerta. Nakon svega, aktualan EP "Meet Me In Moscow, Part One" nomiran je za Europski nezavisni album godine biran od strane IMPALE.

Također, 3. lipnja nastupit će i mladi Side Project koji na Reflektor stižu nakon uspješne promocije debitantskog albuma "Things Which No One Else Should Know About". Za Side Project sve je počelo s obradama bendova kao što su Depeche Mode, Muse i Texasa, a debi izdanje dobio je iznimn pohvale domaćih medija.

Drugu večer festivala nastupit će Blood Red Shoes - alter punk rock band iz Brigtona kojeg čine prekrasna Laura-Mary Carter (gitara, vocal) i Steven Ansell (bubnjevi, vocal). Karizmatična Laurina pojava i čvrsto Steveovo bubnjanje svrstava BRS rame uz rame sa sličnim žensko-muškim kombinacijama poput The White Stripesa ili Handsome Fursa, a s gotovo 200 dana godišnje provedenih na turnejama nije niti čudo da su iznimno dojmljiva rock'n'roll mašina. Bend iza sebe ima četiri studijska albuma, "Box of Secrets", "Fire Like This", "In Time to Voices" i "Blood Red Shoes" te kompilaciju raritetnih snimaka "Tied At The Wrist". U 2016. fokus će im biti finiširanje novih pjesama, uz samo nekoliko probranih nastupa među kojima je i onaj na Reflektor festivalu.

Uz njih, 4. lipnja na platou Tuškanac stiže bend Jonathan što će se idealno poklopiti s objavom njihovog novog materijala koji će, sad je to sigurno, izaći u formi dva mini albuma. Prvo izdanje planirano je upravo za lipanj, neposredno nakon svirke na novom zagrebačkom festivalu. Nastupnom "Maggie" i debut albumom "Bliss" riječka grupa Jonathan digla je proteklih par godina neviđen hype na ovim područjima čemu su pomogle i pjesme "Communicate!" i "Pictures" te "Try To Get Even", skinute s maxi singla "Getting Closer Is Keeping Us Apart". Uslijedili su nastupi po cijeloj regiji i van nje među kojima se posebno ističu oni na festivalima Exit, Flow i INmusic, Pozitivnom koncertu, Eurosonicu, Wavesu u Bratislavi i Beču, u rasprodanoj Tvornici, Saxu, Palachu te podrška Editorsima na ukupno četiri koncerta.

U prodaji su dnevne i festivalske ulaznice. Dnevne za 3. lipnja u pretprodaji iznose 110 kn, a na dan koncerta 130 kn. Dnevne za 4. lipnja u pretprodaji iznose 60 kn, a na dan koncerta 80 kn. Festivalske ulaznice (za oba dana) u pretprodaji iznose 140 kn, a na dan koncerta 160 kn.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više