Search

Zagreb dobiva potpuno novi festival dizajna

Zagreb dobiva potpuno novi festival dizajna

Design District Zagreb


Image: PR

Zagrebačka četvrt čiju arteriju čini Martićeva ulica u lipnju će zablistati kao domaćin novog uzbudljivog festivala!

Ovu zonu u istočnom dijelu središta grada koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška ulica, festival Design District Zagreb i širi istoimeni projekt afirmirat će kao kreativnu gradsku četvrt. Kulminacija projekta bit će četverodnevni festival od 16. do 19. lipnja, namijenjen širem krugu građana i turističkih posjetitelja, dok će se brojne druge aktivnosti odvijati kontinuirano. Design District Zagreb zanimljiv je projekt nastao s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u tom dijelu grada. Namjera je stimulirati izgradnju ‘kreativne zone Martićeva', prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja. 

Ira Payer, autorica koncepta i kreativna direktorica Design Districta Zagreb, predstavila nam je ideje koje stoje iza projekta:

Zagreb dobiva potpuno novi festival dizajna (фото 1)
"U brojne napuštene poslovne prostore u kvartu, ranije povezane s autoindustrijom, spontano se useljavaju novi zanimljivi kreativni i kulturni sadržaji. Intenzitetom kreativnih aktivnosti u kvartu došao je do trenutka kada su međusobno umrežavanje i živahnija suradnja između svih lokalnih aktera poželjan razvojni put. I sami djelujemo iz Martićeve, koja je naš "profesionalni dom", bivajući svjedokom buđenja novog vala razvoja koji još uvijek traje. U ovoj zoni su koncentrirani neki od najboljih dizajnerskih i arhitektonskih studija u Zagrebu, te ureda civilnih i umjetničkih udruga. Kvart je prožet vrijednom arhitektonskom baštinom modernog razdoblja, koja se u najnovije vrijeme počela ozbiljnije obnavljati. S druge je strane pun praznih, neiskorištenih prostora zaostalih i među većinom nakon povlačenja sadržaja povezanih s automobilskom industrijom iz četvrti. Njih namjeravamo oživjeti i učiniti ih korisnima."

Zagreb dobiva potpuno novi festival dizajna (фото 2)

Ove godine organizatori to planiraju ostvariti četverodnevnim festivalom u lipnju, kada će kvart ispuniti zanimljivi dizajnerski i umjetnički radovi, impresivne instalacije u javnom prostoru, svježa rješenja, scenariji i intervencije za dodatno poboljšanje života u kvartu, i još mnogo toga. Ideja je istodobno upregnuti sve stvaralačke potencijale u 'zoni Martićeva' kako bi kvart bio dugoročno prepoznat kao jedno od žarišta i najživlje središte kreativnih djelatnosti u gradu.

Zagreb dobiva potpuno novi festival dizajna (фото 3)

Autentičan sadržaj Design Districta Zagreb, zajedno sa svim programskim događanjima, može se redovito pratiti i na internet stranici www.designdistrictzagreb.hr, koja će obilovati zanimljivim pričama iz kvarta, s naglaskom na intervjue s njezinim stanovnicima.

Zagreb dobiva potpuno novi festival dizajna (фото 4)

U programu Design District Zagreb aktivno će sudjelovati i dionici kreativne zajednice iz kvarta, među kojima izdavajamo: književni klub (i kvartovski pionir) Booksa, knjižara Bibliofil, Galerija Miroslav Kraljević i Galerija 3.14, Oris kuća arhitekture, coworking prostor Impact Hub, proizvođači i showroomi dizajnerskog namještaja Prostoria i Grupa Products, odnosno dizajnerskih naočala Sheriff & Cherry, atelje Owl Lidije Boševski, arhitektonski uredi Penezić i Rogina, MVA Mikelić Vreš arhitekti, Matrica arhitektura, Dva arhitekta; dizajnerski studiji Grupa, Fiktiv, Kuna zlatica, Superstudio, ugostitelji Blok bar, Mak na konac, Mali bar, Divas cafe i Divas bistro, visoke škole Edward Bernays i Vern, Design hostel 63 i dizajnerski apartmani Svimi, trgovine dizajnerskog namještaja Studio Haramina i Planet Moderna, ali želimo uključitu također i male obrtničke radnje kao što su postolar A Shoo ili cvjećarnica La Marco, koje se hrabro izdvajaju nekonfekcijskom ponudom.

Organizacijski tim festivala Design District Zagreb

Organizatori Design Districta Zagreb su Croatian Design Superstore i Dizajn centar Zagreb. Projekt se odvija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te uz podršku Hrvatskog dizajnerskog društva, Društva arhitekata Zagreba i Udruženja hrvatskih arhitekata.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više