Traži

Započinje još jedan međunarodni festival suvremenog kazališta

Započinje još jedan međunarodni festival suvremenog kazališta

U Splitu


Fotografija: PR

Peti po redu IKS Festival započinje u utorak, 14. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split s predstavom "Deep dish" austrijske kompanije Liquid loft koja je otvorila i prošlogodišnji festival te izazvala veliko zanimanje publike

Ovogodišnje produljeno festivalsko ljetno izdanje trajat će sve do 8 srpnja. Pozornica HNK Split za vrijeme plesno multimedijalne predstave "Deep dish" bit će ispunjena planktonima u akvarijima, živim račićima i morskim crvićima, trulim i svježim voćem i povrćem i jasno će podsjećati na raskošne barokne trpeze. Ova neobična interdisciplinarna izvedba završni je dio serije "The Perfect Garden" koju je Chris Haring, umjetnički voditelj plesne kompanije, ostvario zajedno s Michaelom Blayzem, nakon što je taj francuski konceptualni umjetnik privukao pozornost suvremenih umjetničkih krugova organskim skulpturama od trave, a njegova kinetička instalacija od pjene u pariškom samostanu postala poznato umjetničko djelo.

Produljeno festivalsko izdanje nastavit će se u srijedu, 22. lipnja u Domu mladih, nikad dovršenom centru nezavisne kulture u Splitu gdje će nas dočekati hladna, ledena pozornica ali s puno igre i stvaralačkog neposluha. U predstavi "Glace!", sedam plesača i akrobata francuske kazališne skupine Traffic de Styles prikazat će zanimljivu izvedbu s elementima suvremenog plesa, umjetničkog klizanja i novog cirkusa - na ledu. 

Započinje još jedan međunarodni festival suvremenog kazališta (фото 1)

30. lipnja u GKM-u će se održati predstava "Folk Acts", autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec u kojem nastupaju glumica Nataša Dangubić i kavanska pjevačica Višnja Vitas. Predstava "Folk Acts" ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture: ona suprotstavlja emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup te dovodi u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog izvedbenog oblika.

Započinje još jedan međunarodni festival suvremenog kazališta (фото 2)

Za kraj festivala, 8. srpnja u Gradskom kazalištu lutaka uz pratnju glazbenih eksperimentatora Alena i Nenada Sinkauza na pozornici, Petra Hrašćanec dočarat će nam suvremenom plesnom tehnikom - anatomiju mačke. Kompletan raspored možete pogledati ovdje. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više