Search

Zrinjevac će ponovno postati najljepše open-air kino

Zrinjevac će ponovno postati najljepše open-air kino

Predstavljen program Animafesta


Image: PR

Atraktivno, 26. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, ponovno će od 6. do 11. lipnja Zagreb učiniti svjetskim središtem animacije i potvrditi da zasluženo ima status jednog od vodećih svjetskih A festivala

Više od 300 filmova najrazličitijih tehnika, žanrova i trajanja, publika će moći pratiti u kinima Europa i Tuškanac, te Zagrebačkom plesnom centru, ali i na open-air projekcijama u parku Zrinjevac. Već tradicionalno, uvod u glavna festivalska zbivanja bit će program Animation goes MSU!, koji s projekcijama na medijskoj fasadi najvećeg zagrebačkog muzeja počinje već 24. svibnja. Potom će tijekom dva vikenda, uoči festivala Animafest, publici opet darovati seriju besplatnih open-air projekcija na Zrinjevcu.

Središnji program i ove godine čini šest natjecateljskih cjelina, za koje su pristigle prijave više od 1.700 naslova iz više od 70 zemalja. Selektori natjecateljskih programa bili su Daniel Šuljić za natjecanje dugometražnog filma, Ana Hušman, Draško Ivezić i Daniel Šuljić za natjecanje kratkometražnog i natjecanje hrvatskog filma, Nikica Gilić, Martina Meštrović i Daniel Šuljić za natjecanje studentskih filmova, Vesna Meštrić i Daniel Šuljić za Animation Goes MSU! te Martina Peštaj za natjecanje filmova za djecu.

Zrinjevac će ponovno postati najljepše open-air kino (фото 1)
U selekciju kratkometražnog natjecanja uvršteno je 46 naslova, među kojima i oni velikana poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (UK), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodora Usheva (Kanada), ali i ključna imena kineske nezavisne animacije - Lei Lei, Jie Shen, Haiyang Wang te Xi Chen i Xu An. Uz novi val animacijskih zvijezda u usponu, kao što su Peter Millard (UK), Paul Wenninger (Austrija), Celine Devaux (Francuska) i Laura Harrison (SAD), potrebno je istaknuti sjajan uspjeh hrvatske animacije, koju će u kratkometražnom natjecanju predstavljati čak četiri autora: Marko Tadić s filmom Moving Elements, Martina Meštrović s Peter's Forest, te Vladimir Kanić s filmom Only Lovers Leave to Die i Veljko Popović sa Planemo. 

Zrinjevac će ponovno postati najljepše open-air kino (фото 2)
Natjecanje dugometražnog filma donosi devet iznimno atraktivnih naslova različitih tematika i tehnika - od hvaljene Anomalise Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona, preko španjolske ekološke senzacije Psiconautas, the Forgotten Children Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i laureata Sundancea, filma Nuts! redateljice Penny Lane. Stvarnim događajima inspirirani su Sabogal, snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti, te The Magic Mountain rumunjske autorice Ance Damian o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr. April and the Extraordinary World Christiana Desmaresa i Francka Ekincija priča je o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature, dok je Extraordinary Tales Raula Garcie vizualno raskošna ekranizacija pet kratkih priča Edgara Allana Poea.

Zrinjevac će ponovno postati najljepše open-air kino (фото 3)

Posljednja dva naslova u dugometražnom natjecanju stižu iz Japana. To su znanstvenofantastični Harmony dvojca Michaela Ariasa i Takashija Nakamure, te cyberpunk priča The Empire of Corpses, u čijem je središtu partner Sherlocka Holmesa - John Watson. Natjecanje filmova za djecu, koje, prilagođeno raznim dobnim skupinama bira medijska pedagoginja Martina Peštaj, imalo je ove godine 403 prijavljena filma, a na koncu je odabran 41. I u ovaj segment programa uvršten je jedan hrvatski film, Prehlađeni vuk autorice Ivane Guljašević Kuman.

Zrinjevac će ponovno postati najljepše open-air kino (фото 4)

Animafest će, kao i prethodnih godina, za najmlađe organizirati radioničke edukacijske programe, nastavljajući tako odgajati nove generacije gledatelja ali i budućih animatora. Kao što je već objavljeno, Nagradu za životno djelo 2016. Vijeće Animafesta dodijelilo je belgijskom animacijskom velikanu, Raoulu Servaisu. On će nagradu osobno primiti na otvorenju festivala, a njegovi će radovi biti predstavljeni u programu Majstori animacije.

Zrinjevac će ponovno postati najljepše open-air kino (фото 5)

Na filmske programe nadovezuje se i treće izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa o animiranom filmu, Animafest Scanner III, koje će 7. i 8. lipnja ponovno okupiti vodeće povjesničare i teoretičare animacije iz cijeloga svijeta. Uz filmski program, dodatno se razvijaju i programi kojima se animacija predstavlja izvan kinodvorana: u muzejskom i galerijskom prostoru (projekt Animation goes MSU! i izložbe u galeriji ULUPUH), u svijetu videoigara te u javnom prostoru, putem evenata i AV-performansa.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više