Traži

Kultni par: Richard Burton i Elizabeth Taylor

Kultni par: Richard Burton i Elizabeth Taylor

Najpoznatiji holivudski brak

Tekst: BURO.


Velški glumac Richard Burton - legendarni šekspirijanac, kralj filmskih ekrana i kazališnih pozornica, rođen je na današnji dan, 10. studenog, 1925. godine. Nominiran sedam puta za Oscara, ovog velikog glumca znamo najviše po njegovoj neodoljivosti i ulogama u filmovima Kleopatra, Orlovo gnijezdo, Najduži dan, Komičari, Noć iguane, Becket, i 1984. Ipak, ono što je najviše obilježilo njegov život i ono po čemu ga većina nas pamti je njegov brak s jedinstvenom Elizabeth Taylor - njihovu su vezu nazivali „srazom dvije stihije“, a njihova je ljubav pomalo nalikovala na prirodnu katastrofu. Cijeli je svijet čitao o njihovoj vezi: o probuđenoj strasti, skrivenim tajnama, sretnim trenutcima, ljubomori, ljutnji, svađama, tučnjavama, burnim mirenjima, o sklapanju braka, razvodu, o novom braku ili pak ponovnom razvodu. „Mi se volimo, ali ne možemo živjeti zajedno.“, izjavio je jednom Burton.

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

Upoznali su se na setu najskupljeg filma onodobnog Hollywooda: na snimanju Kleopatre. Između Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre razvila se ljubav te su se oni ubrzo i vjenčali. Po prvi put. Taylor i Burton bili su najglamurozniji i najekscentričniji par 60-ih. To je bilo njihovo vrijeme: vrijeme ludila i rasplamsale strasti. Zajedno su glumili u desetak filmova i zaradili više od 50 milijuna dolara. Naravno, bili su i najplaćeniji holivudski par. U jednom vikendu znali bi potrošiti i do nekoliko stotina tisuća što se tada smatralo basnoslovnom svotom. Oboje su imali vlastite jahte i avione. Richard joj je, znajući za Elizabethinu ljubav prema nakitu, poklanjao najskuplje dijamante.

taylorburton

taylorburton

Godine 1974., nakon deset godina braka, Elizabeth i Richard su se rastali. Razloga za takav korak bilo je zaista mnogo, a neki od njih bile su karakterne različitosti, skandali i Burtonov alkoholizam. No, ipak nisu mogli živjeti jedno bez drugog - samo godinu dana kasnije, vjenčali su se po drugi put. Sada je Burton obećao kako je prestati piti, međutim, to je obećanje prekršio već u prvim danima medenog mjeseca. Drugi je brak trajao samo nekoliko mjeseci, no čak i nakon razvoda, ostali su najbolji prijatelji. Često su se tajno susretali, a jedanput su i zajedno glumili na Broadwayju. Kada su joj 1984. godine javili da je Burton umro od izlijeva krvi u mozak, Elizabeth se onesvijestila od šoka. Tek je tada shvatila kako je izgubila svoju najveću ljubav.

„U mom životu nikada nije postojao čovjek poput Richarda. Sanjam kako ću se jednoga dana susresti s njim na nebu“. Elizabeth Taylor

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

taylorburton

Tekst: M.T./T.B.

Napišite komentar