Search

Ana Begić Tahiri: \"Film mi dođe kao loto, a kazalište posao\"

Ana Begić Tahiri: "Film mi dođe kao loto, a kazalište posao"

Razgovarali smo s Anom Begić Tahiri o majčinstvu, glumi i novoj premijeri


Ana Begić Tahiri, omiljeno lice s malih ekrana, pojavila se u svim relevantnim televizijskim serijama; Provodi i sprovodi, Stipe u gostima, Bitange i princeze, Naša mala klinika i u mnogim drugim. Ona po kojoj je najviše pamte je glavna uloga blagajnice Bibe s kojom se uživjela punih pet godina, koliko je snimanje trajalo. Nakon kraće pauze zbog uloge majčinstva, Ana se vratila na male ekrane u velikom stilu i odradila vraški dobar posao u Plesu sa zvijezdama. Možete je gledati u trenutno najgledanijem hrvatskom filmu Svećenikova djeca dok se već priprema za novu premijeru 22. veljače u zagrebačkom HNK. Dođe vam da se zapitate kako to sve stigne? Ana, ne samo da stigne, već zrači i posebnim zadovoljstvom i energijom u tome što radi. Tajna je u onoj rečenici; sve se poklopilo! Što nam je o svemu tome i o novoj premijeri otkrila Ana, saznajte u nastavku.

Izgledaš odlično! Vidim, i puno se o tome pisalo. Dolazi li to s majčinstvom ili plesom?

Hvala, stvarno se tako i osjećam, a to je najbitnije. Dogodilo mi se puno lijepih stvari u proteklo vrijeme. Prvo - da, to je majčinstvo i to je vrh svega, ali to je i posao i ples i ljubav.

Kako si se snašla u ulozi koju vole nazivati onom najtežom u životu, ulozi majke?

Da, to je svakako najvažnija i najdraža uloga. Vrijeme stvarno brzo prolazi i moja Lana će uskoro 2 godine. Kad se sjetim početka i te zbunjenosti i straha i umora i preispitivanja radim li sve dobro, mogu li bolje i kako najednom sve to prođe i sve postaje puno opuštenije.

Ana Begić

Uspješno si uskladila takav dinamičan tempo i odradila mnogo projekata. Je li stvarno sve u dobroj organizaciji?

Kako si napraviš, tako ti je. Bake i dede u blizini su spas, tako da bez njih vjerojatno pola toga ne bih uspjela. Najbitnije je da je Lana sretna i u dobrim rukama.

Čeka te premijera 22. veljače u zagrebačkom HNK?

Tako je, radimo Marinkovićev tekst ″U znaku vage″.

U 2013. godini obilježava se 100 obljetnica od rođenja Ranka Marinkovića. Kako je raditi na predstavi U znaku vage s postavom redatelja mlade generacije; Helene Petković, Olje Lozice, Ivana Plaziblata?

Radi se o trilogiji, tako da smo podijeljeni, ja radim prvi dio koji se zove Karneval i režira ga Helena Petković.

Pripremaš li se dugo za ulogu?

To zavisi od projekta do projekta. Prirodni tijek rada  za predstavu je dva do tri mjeseca. Nekad se dogodi da ubodem brzo, a nekad se toliko mučim i ne znam kamo sa sobom.

Ana Begić

Da nisi glumica, čime bi se bavila?

Prije sam govorila da bi to bila kriminalistika. Malo sam promijenila mišljenje, sad bi to bila produkcija.

Iako pitanja izbora nisu najzabavnija, zanima me osjećaj glumca na kazališnim daskama i ispred kamere. Postoji li drugačiji pristup glumca prema glumi?

Nema razlike između filmske ili kazališne glume, bar ne velike, niti smo posebno studirali jedno, a posebno drugo. Mene baš često nema u filmovima, bar ne u glavnijim ulogama, tako da se na daskama ipak malo bolje snalazim. Film mi dođe kao loto, a kazalište posao.

Imaš li neki ritual prije premijere?

Uvijek se prekrižim prije izlaska na scenu.

Kakve si uloge priželjkuješ u budućnosti?

Priželjkujem si dobre uloge.

Najbolji film koji si zadnji pogledala?

Zadnje sam gledala Svećenikovu djecu i prekjučer Jadnike.

I, koji ti je najdraži ples?

To je bar lako - TANGO.

Ana Begić

Razgovarala: Tina Kovačiček
Foto: Jelena Balić

Leave a comment

više