Search

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”?

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”?

Grgo Zečić analizira fenomen uspjeha Lene Dunham i serije koja je pokorila New York


Prošlog ponedjeljka sjedim u uredu svoje prijateljice (bez ikakve sumnje, radi se o najmoćnijoj PR legendi New Yorka), i taman uz prvu jutarnju kavu listam New York Post. Nekoliko metara od mene sjede dvije izvršne direktorice agencije: jedna zadužena za Chanel, a druga za Dom Perignon, obje u ranim dvadesetima, besprijekornog smisla za stil i obiteljskog pedigrea. Čitam Page Six sekciju, ali stajem i prisluškujem njihov razgovor. Tema je svakog ponedjeljka ista: što se sinoć dogodilo u najnovijoj epizodi serije GIRLS, koja je doslovno pokorila Veliku Jabuku.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 1)

Nakon svog mini istraživanja shvatio sam da se ovo prepričavanje i debatiranje o dogodovštinama Hannah i ekipe događa baš svakog ponedjeljka - od financijskih ureda Financial Districta pa sve do chic SoHo agencija. Ovdje postoje stotine TV kanala sa stotinama serija, ali u posljednjih godinu dana niti jedna nije izazvala takvu reakciju kao GIRLS. Lena Dunham, izazvala je pravu malu društvenu revoluciju na Manhattanu, otoku za kojeg mnogi smatraju kako simbolizira svemir sam za sebe.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 2)

Na Manhattanu je neobično teško uspjeti jer izbora je previše, a zamki za krive korake još više. Iako su sve ove mlade dame sa svojim Proenza torbicama itekako uspjele u ranoj fazi svog života – ne prestaju razgovarati o svemu sto Lena kuha u svom serijalu. Da ironija bude veća: lik Hannah nema apsolutno nikakve veze sa uspješnim djevojkama koje vladaju Manhattanom. Dapače, sve sto Lena predstavi u svojoj seriji simbolizira svojevrsni udar na ono što bi uspjeh na Manhattanu za mlade ljude trebao predstavljati. Iako je rano za zaključiti, lako je shvatiti kako je Lena Dunham prorok svoje generacije.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 3)

Ono što je Seks i grad simbolizirao 90-ih, to GIRLS čine danas. Radi se o dvije potpuno odvojene galaksije, koje govore o dva potpuno udaljena grada. Seks i grad bio je dijete izmišljenog trenutka, dijete glamura Manhattana, gdje su žene u podne ispijale Cosmopolitan koktele, da bi već nakon toga letjele po nove Manolice. Carrie je postala svjetski simbol, idol milijunima mladih žena koje su željele biti baš poput nje: iracionalne, tvrdoglavo samosvjesne, beskrajno sebične i opsjednute modom. Lik Carrie legalizirao je sve ono za čime su žene žudjele: nemojte osjećati grižnju savjesti ako nemate za stanarinu jer ste kupile nove Manolice i nemojte se osjećati krivo ako po stoti put padnete na fore “krivog frajera”.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 4)

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 5)

Seks i grad bio je svojevrsna terapija surealnosti jer takva realnost na Manhattanu nikada nije niti postojala. Analogno tome, Seks i grad je bio potrebna fikcija koja je hranila brojne žene svijeta da tamo negdje postoji neki otočić gdje možete raditi dva sata na dan, a ostatak dana uživati u vratolomijama sa svojim prijateljicama, te usponima i padovima vlastitog ljubavnog života. Candace Bushnell izumila je tu primamljivu četvrtu dimenziju o kojoj žene jos uvijek sanjaju. Nitko ne kaže da Bushnell nije bila glas jedne generacije, ali jeka koja je proizlazila iz njenog originalnog glasa medijski je bila vješto upakirana bajka kojoj su svi povjerovali. A što je napravila Lena Dunham? Tom opasno slatkom otrovu Seks i grada, koji se još uvijek provlači avenijama New Yorka, gdje dnevno vidite stotine turista koji religiozno posjećuju “zgradu” Carrie Bradshaw, Lena Dunham je dala učinkoviti protuotrov.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 6)

Htjela to ili ne, Dunham je srušila jedan mit time što se odlučila fokusirati na istinu u njenom najsirovijem obliku. Radnja njene serije smještena je u Greenpoint u Brooklynu, a sam Manhattan gotovo da se i ne spominje. Brooklyn je epicentar trenutka u današnjem New Yorku - tamo vladaju umjetnici, dizajneri, fotografi i tisuće hipstera koji su emigrirali sa “kapitalističkog” Manhattana. Pravi uzorak urbane kulture New Yorka više ne možete pronaći na Manhattanu, već isključivo u Brooklynu. Ali umjesto da mistificira taj Brooklyn, Lena ga je odlučila prikazati onakvim kakav je.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 7)

Istu strategiju primijenila je na svoje likove. Što znači biti mlad i živjeti u vrtlogu New Yorka? Uzmite za primjer Marnie, koja je konstantno na rubu živčanog sloma jer jednostavno ne zna što će sa svojim životom. Voli isključivo ono što ne može imati, a kada konačno dobije ono što je željela učini sve što je u njenoj moći da to upropasti. Marnie je najbolje prikazan portret mlade djevojke u ranim dvadesetima koja je jednostavno izgubljena u bespućima New Yorka. Jessa, s druge strane, je boemska divljakuša koja nestaje sa radara kada god poželi. Njen moto je brutalna iskrenost i izbjegavanje bilo kakvog oblika odgovornosti. Njen glamur je sirov, arogantan i neopisivo bolan. Iako ima sve u životu, iskustva, putovanja, novac - Jessa zapravo nema ništa.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 8)

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 9)

Shoshanna je primjer “dobre djevojke” koja je opsjednuta čudnovatim društvenim normama kakve od nje čine veću karikaturu nego što već sama po sebi i je. Shosh progovara o seksu u New Yorku, o tome kako njena generacija doživljava i konzumira seks, i zašto je toliko šokantno pronaći djevicu u ranim dvadesetima. Shoshanna je u tom silnom djevičanstvu blago psihotična i gubi tlo pod nogama, kada konačno dozivi seks i ljubav u onom obliku u kakvom ga nikad nije očekivala. Tu je i Adam, bruklinska verzija “američkog psiha”, frajer koji je kompletno diskonektiran od svega što bi se trebalo događati oko njega.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 10)

Naravno, krucijalni lik je sama Hannah. Ona nimalo ne mari za svoj višak kila. Želi uspjeti, ali otkriva nam i cijenu tog uspjeha. Njene psihotične epizode u drugoj sezoni, otkrivaju mladi lik koji se potpuno raspada pod teretom New Yorka. Hannah je sve ono što Carrie nikada nije mogla biti, jer Carrie je živjela u fikciji, dok Hannah živi u realnosti New Yorka. Ona se skida gola, pokazuje nam svoje najgore strahove, isprobava kokain kako bi napisala članak, svađa se sa “sebičnom” Marnie. Ovo nisu djevojke koje možete zamisliti kako u nedjelju popodne sjede zajedno na doručku u Pastisu i komentiraju svoj savršeno ušminkani život. Ove “cure” portretiraju sve ono što se danas događa u New Yorku. Fenomenološka snaga serije GIRLS bezbroj puta je snažnija od one koju sa sobom vuče Seks i grad, serijal koji je od Manhattana napravio famu. Famu koja je ovom gradu napravila vise štete nego koristi, jer biti mlad u New Yorku ne znači imati svijet na dlanu, već pokušati ostati koliko-toliko normalan.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 11)

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 12)

Lena Dunham glas je generacije koja iz godine u godinu osjeća sve veći pritisak da mora uspjeti. Glas generacije koju čine stotine tisuća kreativaca iz cijele Amerike, ali i svijeta, koji na Manhattan dolaze sa željom za uspjehom. Dunham svim autsajderima otkriva koliko je skupa cijena i koliko je problematično sazrijevanje u gradu koji nudi sve, ali i uzima sve. Snagu njene poruke shvatila je i kritika, koja joj je prije mjesec dana uručila dva Zlatna Globusa, onaj za najbolju TV komediju i onaj za najbolju glumicu u TV komediji. Treba li spomenuti kako je te večeri Dunham u revolucionarnoj maniri potukla imena kao što su Julia Louis Dreyfus i Tina Fey? Radi se o ženama koje čine dio establishmenta američke TV kulture. “Cure” ne piju koktele, odjeću kupuju na buvljacima i nemaju pojma o tome što je “IT” torba sezone. Prema frajerima se ponašaju gotovo bipolarno dok im oni uzvraćaju istom mjerom. Seks se ne prezentira kao valuta već kao simptom nečega kompleksnijeg, simptom emocija. Dunham je srušila sve predrasude života na Manhattanu koje svjetska javnost ima, a da se pritom gotovo niti jedna važnija scena njene serije nije odigrala na istom tom slavnom otočiću.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 13)

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 14)

Naravno, žene diljem svijeta i dalje žele sanjati o Carrie i Faci, ali bilo je vrijeme da se čuje glas nove generacije kojoj je takav svijet potpuno stran jer jednostavno ne postoji. Da, pojedine epizode “Cura” su vulgarne, psihotične i šokantne ali esencijalno prikazuju istinu tereta koji se nameće svim došljacima New Yorka. Carrie će uvijek svjetlucati na pijedestalu nekog davnog, izmišljenog Manhattana, ali “Cure” će ostati tu da vam pokažu istinu. Koliko god ona gazila vašu vlastitu ideju o “gradu gdje je sve moguće”.

Kako su “Cure” srušile mit “Seks i grada”? (фото 15)

Tekst: Grgo Zečić
Foto: Instagram, HBO Girls

Leave a comment

više