Search

Büro247.hr u Cannesu s braćom Coen

Büro247.hr u Cannesu s braćom Coen

Filmski festival u Cannesu by Stjepan Hundić

Tekst: BURO.


"Film nema radnju pa smo razmišljali kako ćemo to riješiti jer nas je zabrinjavalo. Onda smo se sjetili da u priču ubacimo mačku i odjednom je sve imalo smisla", u svom (već poznatom) zafrkantskom tonu Ethan i Joel Coen odgovorili su na pitanje o predivnoj narančastoj mački koja ima "važnu" ulogu u filmu. Iako je teško vjerovati da iskusnim i nagrađivanim filmskim autorima poput braće Coen trebaju takvi trikovi da se izvuku iz kreativne krize, kaže se isto tako i da je u svakoj šali pola istine. Novi film slavne filmske braće (Fargo, Veliki Lebowski), tragikomična glazbena drama Inside Llewyn Davis, uistinu (svjesno) zanemaruje čvršću priču i prepušta se eliptičnoj naraciji te vudialenovskom brbljanju i situacijama isporučivši nam još jedan odličan film "Made by Coen Bros." A i mačka je uistinu važan lik i pokretač (nekih) situacija. "Snimali smo s hrpetinom mačaka, mislim da smo sve skupa imali šest mačaka na snimanju", objašnjava na tiskovnoj konferenciji nakon svjetske premijere filma Ethan Coen pa nastavlja, "nije ih jednostavno kontrolirati pa je bilo vrlo važno imati profesionalnog trenera na setu jer su tvrdoglave i samovoljne. Mačke su dozlaboga naporne za snimanje! Neke su imale i agente." (smijeh)

Büro247.hr u Cannesu s braćom Coen (фото 1)

Bruno Delbonnel, Garrett Hedlund, Justin Timberlake, Carey Mulligan i Oscar Isaac

Novi film braće Coen nije samo drama o neuspješnom folk pjevaču (sjajan Oscar Isaac), već i hommage američkoj folk glazbi ranih 1960-tih i klupskoj sceni Greenwich Villagea toga doba. A osim što su napravili još jedan izvrstan film, dobili smo i (još jedan) izvrstan soundtrack braće Coen. "Glazba nam je uvijek bila važna, a kad radite film koji se bavi glazbom onda je još važnija", objašnjavaju autori svoju strast prema glazbenoj umjetnosti koja im je tek nešto manje važna od filma, "zato nismo ništa htjeli prepustiti slučaju pa smo angažirali T-Bone Burnetta (slavnog američkog glazbenika i producenta, op.a.), trebao nam je savjetnik koji zna sve o toj vrsti glazbe, njemu možemo zahvaliti na sjajnoj glazbi u filmu." Pored magičnog dodira T-Bonea za sjajnu glazbenu kulisu zaslužni su i glumci koji su sami izveli sve pjesme u filmu. "Znali smo da Justin Timberlake zna pjevati", kaže Ethan Coen o angažmanu u manjoj ulozi slavne pop zvijezde, koja polako gradi i vrlo uspješnu glumačku karijeru, pa nastavlja, "ali nismo znali što možemo očekivati od ostalih glumaca pa smo im jednostavno vjerovali kad su rekli da znaju pjevati. (smijeh) Našli smo se tek tjedan dana prije početka snimanja i uvježbali sve pjesme i ispalo je, hvala Bogu, odlično." A osim što sjajno pjevaju i sviraju, glumci su briljantno odradili i svoj primaran posao, po čemu su braća Coen već odavno poznata, pa nije iznenadilo pitanje kako im baš u svakom filmu uspijeva imati savršeno uvjerljive glumačke izvedbe: "Ne znam što bih vam odgovorio na to pitanje", kaže Joel Coen, "glumce biramo prema unutarnjem osjećaju za svaki, pa i najmanji lik u filmu. Ako pogriješite u izboru glumaca nemate film, glumci su oni koji se obraćaju gledatelju. "Kad pišemo scenarij automatski razmišljamo o glumcima, a često i pišemo likove za točno određene glumce i zato često radimo s istim glumcima. Nekad biramo glumce za posve različite uloge od onih u kojima ste ih navikli gledati, to je isto vrlo uzbudljivo za nas."

Büro247.hr u Cannesu s braćom Coen (фото 2)

Justin Timberlake i Carey Mulligan

Iako se između niza izuzetno duhovitih i zabavnih prizora te dijaloga jednako uspješno ugurala i ozbiljna drama o tankoj liniji između životnog uspona i pada ("Mi se stalno smijemo dok snimamo, upropaštavamo puno dobrog materijala zbog toga!", kažu nam braća Coen), film ni u jednom trenutku ne sklizne u parodiju folk glazbe: "Nije nam to bila namjera. Bob Dylan na kraju filma je najava uspjeha folk glazbe i 1960-tih. Iako naš junak nije uspio, neki drugi poput Dylana jesu. Činjenica da naš junak nije postao zvijezda nije važna, ovo nije film o neuspjehu i ne znam čemu. Ovo je zabavan film o jednom vremenu i jednoj glazbi, koji između redaka govori i o nekim bitnim stvarima u životu."

Büro247.hr u Cannesu s braćom Coen (фото 3)

Carey Mulligan

Büro247.hr u Cannesu s braćom Coen (фото 4)

Garrett Hedlund

Büro247.hr u Cannesu s braćom Coen (фото 5)

Oscar Isaac

Büro247.hr u Cannesu s braćom Coen (фото 6)

Garrett Hedlund, Justin Timberlake, Carey Mulligan i Oscar Isaac

Tekst: Stjepan Hundić
Foto: Getty Images, Büro247.ru 

Leave a comment

više