Search

14 zbilja čudnih momenata s dodjele Oscara koji će biti zauvijek upisani u povijest

14 zbilja čudnih momenata s dodjele Oscara koji će biti zauvijek upisani u povijest

A kojih se sjećamo bolje od filmskih ostvarenja

Tekst: Tina Lončar


Image: YouTube,
Instagram

Devedeset i druga dodjela najprestižnije filmske nagrade u holivudskom Dolby Theatreu s nestrpljenjem se iščekuje. Nominacije su objavljene, a filmska kritika, ali i publika već naveliko nagađaju u čijim će rukama ove godine završiti zlatni kipić. No, mi se ne želimo baviti predviđanjima. Ovoga smo puta odlučili otpuhnuti prašinu sa stranica povijesti i prisjetiti se neobičnih, čudnih ili bizarnih trenutaka koji su obilježili dodjele nagrada Oscar čak i više od filmskih ostvarenja.

1973: Marlon Brando odbio Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu

Holivudskom je zločestom dečku Marlonu Brandou Akademija 1973. godine dodijelila Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu. Naime, tada 49-godišnji Brando žiri je razoružao svojom spektakularnom glumačkom izvedbom igrajući čelnog čovjeka talijanske mafije Don Vita Corleonea u klasiku "Kum". No, Brando, osebujan kakav je bio, nije se pojavio na pozornici kada su pročitali da je upravo on dobitnik prestižnog zlatnog kipića. Umjesto njega, na stage se popela mlađahna glumica Sacheen Littlefeather koja je objasnila zašto je Brando odbio primiti Oscara. Brando joj je za tu prigodu pripremio govor na 15 stranica, a ona je, držeći ga u rukama, objasnila publici kako Brando "ne može prihvatiti nagradu jer protestira protiv načina na koji se domorodačko američko stanovništvo prikazuje na filmu".

1974: Posve goli fotograf na pozornici

Taman kada je David Niven najavljivao Elizabeth Taylor koja je imala proglasiti dobitnika za najbolji film, pozornicom je prošetao posve goli čovjek. Radilo se, naime, o fotografu Robertu Opelu koji je radio za LGBTQ magazin "The Advocate". Nakon što je prasnuo u smijeh, Niven se sabrao i obratio publici: "Dakle, dame i gospodo, i to se moralo dogoditi. No, nije li fascinantno da će vjerojatno jedini smijeh koji će ovaj čovjek dobiti tijekom čitavog svog života biti zbog svoje golotinje?". Kasnije se nagađalo kako je ovaj incident bio ideja producenta Jacka Haleyja.

1998: James Cameron citirao vlastiti film u govoru zahvale

Kanadski filmski redatelj i producent James Cameron 1998. je godine oduševljeno prihvatio zlatnog kipića za blockbuster "Titanic". Režiser kojeg Hollywood često naziva nepodnošljivo teškim uspeo se na pozornicu i održao nadahnuti govor zahvale koji je završio citatom iz filma: "I'm king of the world". Naravno, popraćeno glasnim zavijanjem. Publika je kolutala očima, a mediji su ga prozvali arogantnim.

2000.: Kreatori "South Parka" u ženskoj odjeći

Jedan od najčudnijih momenata na crvenom tepihu Oscara definitivno je dolazak Treyja Parkera, Matta Stonea i Marca Shaimana, kreatora slavne serije "South Park". Poznati da na malom ekranu pomiču granice i preispituju društvene norme, Parker i Stone odlučili su pomaknuti i granice na crvenom tepihu Oscara pojavljujući se u haljinama koje podsjećaju na ikonične lookove Jennifer Lopez i Gwyneth Paltrow. No, njihova ideja bila je i dodatno začiniti priču tako da su svi prije pojavljivanja na Oscarima pojeli LSD. Stone je izjavio kako nikada neće zaboraviti trenutak kada je izašao iz limuzine.

2001.: Björk "snijela" jaje na crvenom tepihu

Kada se Björk 2001. godine pojavila na crvenom tepihu Oscara u haljini koja izgleda kao da joj se labud objesio oko vrata, zasjela je na sve moguće liste najgore odjevenih. No, osim estetski rubne haljine, Björk je sa sobom ponijela i 6 nojevih jaja koje je "snijela" na crvenom tepihu. Unatoč negativnim komentarima, makedonski dizajner Marjan Pejoski ipak je bio zadovoljan - njegova haljina ušla je u povijest. Danas, gotovo dva desetljeća kasnije, haljina je dio postava Museum of Modern art.

2003.: Strastveni poljubac Adriena Brodyja i Halle Berry

Nakon što je Halle Berry pročitala da je Adrien Brody dobitnik Oscara za najboljeg glavnog glumca, što mu je osigurala sjajna uloga u filmu "Pijanist" Romana Polanskog, mladi se glumac popeo na pozornicu i strastveno ju poljubio. Sa samo 29 godina, Brody je bio najmlađi dobitnik prestižne nagrade, a činilo se i jedan od ekscentričnijih. Berry je u kasnijim intervjuima objašnjavala kako poljubac nije bio unaprijed dogovoren te da nije imala pojma što se događa.

2012.: Sacha Baron Cohen istresao sadržaj urne na Ryana Seacresta

Sacha Baron Cohen pojavio se na dodjeli 2012. godine kao Admiral General Aladeen iz svoje političke satire "Diktator". Dok ga je intervjuirao Ryan Seacrest, Cohen je "nenamjerno" prosuo sadržaj urne po Seacrestovom odijelu koji je bio vidno šokiran. Na koncu mu je Cohen dobacio: "Ako te tko pita koga nosiš reci da nosiš Kim Jong Ila".

2013.: Kada se Jennifer Lawrence spotaknula penjući se po nagradu

Jedan od najslavnijih padova na Oscarima definitivno pripada Jennifer Lawrence koja se spotaknula preko haljine kada je graciozno hodala prema zlatnom kipiću. Lawrence je, naime, Akademija nagradila za najbolju glumicu zbog uloge u filmu "U dobru i u zlu".

2014.: ... i još jednom godinu kasnije

Ovoga puta nažalost nije bilo na putu prema nagradi, no Jennifer je svoj moment opet imala i to na crvenom tepihu.

2015.: Neil Patrick Harris u donjem rublju

Neil Patrick Harris toliko je predano doživio svoj zadatak da zabavi publiku da se (nakon mađioničarskog trika) na pozornici kazališta Dolby svukao i ostao stajati samo u bijelim pamučnim gaćama, čarapama i cipelama. Harrisa je publika nagradila gromoglasnim pljeskom. Kasnije se ispostavilo da je glumac samo odao počast filmu "Birdman".

2016.: Sam Smith u govoru spomenuo da je prvi deklarirani gay muškarac koji je dobio Oscara

Britanski glazbenik zaradio je Oscara za pjesmu "Writing's On The Wall". U svom govoru zahvale rekao je: "Pročitao sam članak da niti jedan deklarirani homoseksualac nikada nije dobio Oscara, pa ako je tome tako, želim posvetiti svoju nagradu LGBT zajednici." Sudeći po tekstu The Hollywood Reportera, "Elton John, Dustin Lance Black, Howard Ashman i Scott Rudin su svi bili otvoreno gay kada su dobili Oscara." Smith je kasnije natuknuo kako nije važno je li prvi ili stoti, jedino što je želio jest skrenuti malo pažnje na LGBT zajednicu.

2017.: Fotografija žive Jan Chapman u "in memoriam" sekciji

Fotografija australske producentice Jan Chapman našla se u tugaljivoj "in memoriam" sekciji na Oscarima što bi bilo zbilja dirljivo da nije živa. Champan je, naime, zamijenjena s kostimografkinjom Janet Patterson koja je preminula 2016. godine, a producentica je kasnije objavila da "ne brinu jer je živa i dobro".

2017.: Pljesak Nicole Kidman

Pljesak Nicole Kidman vjerojatno je jedan od onih momenata koji će zauvijek živjeti na internetskim memeima. Tanki i dugi prsti i nespretan pljesak dlanovima zbunili su virtualnu publiku, a Nicole je kasnije objasnila da nije željela oštetiti prstenje koje je nosila.

2017.: Pogrešan dobitnik nagrade za najbolji film

Jedan od najneugodnijih trenutaka u povijesti televizije sigurno je onaj s 89. dodjele Oscara kada su Faye Dunaway i Warren Beaty proglasili pogrešnog dobitnika najvažnije nagrade - one za najbolji film! Čitava postava filma "La La Land" već je bila na pozornici kada je objavljeno da nagradu ustvari dobiva film "Moonlight". Neobično zbunjujuća situacija izgledala je prvotno kao šala da bi se kasnije ispostavilo da je zbilja došlo do gafa, a cijela atmosfera jednostavno je previše mirisala na susramlje.

Leave a comment

više