Search

Büro247.hr u Torontu s Hughom Jackmanom

Büro247.hr u Torontu s Hughom Jackmanom

Filmski festival u Torontu by Stjepan Hundić

Tekst: BURO.


Image: Foto: Getty Images

Büro247.hr u Torontu s Hughom Jackmanom (фото 1)

"Ne očekujte u životu ništa pa će sve pozitivno što vam se dogodi biti jedno lijepo iznenađenje, to je moja životna filozofija", kaže nam uz široki osmijeh Hugh Jackman odgovarajući na pitanje je li mogao i sanjati da će jednoga dana imati tako uspješnu filmsku karijeru pa nastavio, "kad sam odlučio baviti se ovim poslom moja jedina želja je bila da glumim i da od toga mogu plaćati režije i imati dovoljno love za pristojan život. Ni u ludilu nisam razmišljao o slavi i velikoj karijeri! Nemojte zaboraviti da sam ja klinac koji je odrastao u Australiji daleko od Hollywooda." Čini se da je australski klinac doživio najveće moguće iznenađenje jer Hugh Jackman danas je jedan od najpoznatijih i najslavnijih holivudskih glumaca koji istovremeno uživa i veliki ugled u struci, čemu smo ponovno svjedočili i u Torontu gdje je njegov najnoviji film "Prisoners" koji potpisuje Denis Villeneuve ("Incendies") imao svjetsku premijeru. "Oduševio me scenarij koji sam pročitao godinu dana prije nego je Denis prihvatio režiju filma", otkriva na tiskovnoj konferenciji slavni australski glumac zašto je prihvatio ulogu u ovom napetom trileru o otmici dvije djevojčice koji je ujedno i psihološka drama o obiteljskoj tragediji, osveti i uzimanju pravde u vlastite ruke, "mogli smo napraviti atraktivan triler o zločinu i osveti koji će publiku držati na rubu sjedala do kraja filma, ali s Denisom u redateljskoj stolici film je zasluženo dobio dramski okvir i višeslojne likove, ne zanemarivši žanrovske elemente u ovom ambicioznom trileru. Htjeli smo da publika nakon gledanja filma razmišlja o tome što je vidjela i vjerujem se da smo u tome uspjeli."

Büro247.hr u Torontu s Hughom Jackmanom (фото 2)

Kao roditelj dvoje male djece (sa suprugom je posvojio dječaka i djevojčicu) Hugh Jackman je itekako svjestan da je tema ovoga filma najgora noćna mora svakog roditelja što mu je olakšalo uživljavanje u lik oca čiju kći otima nepoznati otmičar. "Glumac koristi sve mogućnosti kako bi se što dublje uživio u lik koji tumači i uvjerljivo ga oživio na velikom platnu, a osim što sam i sam otac pa mogu razumjeti emocionalnu dimenziju, jedna od tih mogućnosti bila je i istražiti što se se stvarno događa u slučajevima otmice djece", otkriva nam glumac kako se pripremao za ulogu, "kako roditelji reagiraju, kakve su psihičke posljedice takvog događaja itd. Na žalost otmice djece događaju se svakodnevno pa je izvor istraživanja bio neiscrpan i upravo zbog toga čitava filmska ekipa osjećala je veliku obavezu da posao odradimo ozbiljno. Nismo htjeli napraviti samo još jedan uzbudljiv triler već zaintrigirati publiku za ovu vrlo važnu temu." 

Büro247.hr u Torontu s Hughom Jackmanom (фото 3)

Film, u kojem uz Jackmana glavnu ulogu tumači Jake Gyllenhaal kao detektiv koji istražuje nestanak dviju djevojčica, u Torontu je dobio vrlo dobre ocjene pa se već govori i o nagradama ali i mogućim nominacijama za Oscara. "Norman Jewison je prošle godine na jednoj dodjeli nagrada na kojoj sam i ja bio rekao nešto što nikad neću zaboraviti", prisjeća se holivudski glumac riječi slavnog američkog redatelja i producenta kao odličan komentar o nagradama pa nastavlja. "Rekao je sljedeće: 'Skoro mi je devedeset godina, osvajao sam Oscare i ostale nagrade, ali i gubio i vjerujte mi kad vam kažem da uopće nije važno jeste li pobjednik ili gubitnik jer to nitko ne pamti. Jedino što se pamti su veliki filmovi, filmovi koji su dotakli ljude, filmovi koji se gledaju i nakon što svi odemo na drugi svijet.' I s tim se slažem. Nagrade su lijepa stvar i priznanje ali jedino što se pamti su filmovi i velike uloge", kaže nam Jackman. Govoreći i nagradama i Oscarima slavni glumac nam je otkrio i zabavnu obiteljsku epizodu dok je odrastao u Australiji: "Kad su mi prije desetak godina ponudili da vodim Oscare mislio sam da su na teškim drogama (smijeh), ali bio sam izuzetno počašćen i sretan. Naime, moj otac je bio računovođa u kompaniji Pricewaterhouse koja je i danas odgovorna za tajnovitost glasovanja i kad bi trojica njihovih 'čuvara' izašla na pozornicu s aktovkama u kojima su bile koverte s imenima pobjednika mi klinci bismo urlali od sreće jer to je nas bio glavni događaj na Oscarima (smijeh) i mislili kako će i naš otac jednog dana prošetati tom pozornicom. Kad sam mnogo godina kasnije bio domaćin dodjele Oscara moj otac je sjedio u publici i umjesto da sluša što ja govorim buljio je u Sofiju Loren koja je sjedila do njega. (smijeh)"

"Ne mogu govoriti u ime publike, ali mogu reći da me privukla dualnost glavnog lika, ta uvijek tanka granica između ispravne i pogrešne odluke", objašnjava nam svoj stav o "osvetničkoj prirodi" lika koji tumači u filmu pa nastavlja, "netko će reći da nije napravio dovoljno da spasi kćer, a netko drugi da je napravio i previše odlučivši se na osvetničku misiju. Film sam prvi put gledao u društvu supruge koja me čitavo vrijeme tako čvrsto držala za ruku da su mi ostali tragovi od noktiju. Ovo nije jednostavan film za gledanje, posebno za roditelje koji će se sigurno gledajući film pitati 'Što bih ja učinio da sam na njegovom mjestu? Što bih ja učinio da netko otme moje dijete?' To je ta siva zona koju ovaj film briljantno oslikava", zaključuje Hugh Jackman koji je u Torontu privukao veliku pozornost medija i publike.

Tekst: Stjepan Hundić

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više